Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:Numele cotidianului: Jurnalul Naţional
Anul şi data apariţiei: 06.08.2005
Tematica: dubla cetăţenie - minoritatea maghiară din România
Categoria articolului: ştiri
Titlul articolului: Ungurii si dubla cetatenie
Numărul fotografiilor: 0
Acces online: http://www.jurnalul.ro/stiri/externe/ungurii-si-dubla-cetatenie-39768.html


Noul presedinte al Ungariei, Laszlo Solyom, care si-a preluat ieri mandatul de presedinte, a declarat ca problema acordarii cetateniei ungare locuitorilor de etnie maghiara din statele invecinate trebuie revizuita.

Noul presedinte al Ungariei, Laszlo Solyom (foto), care si-a preluat ieri mandatul de presedinte, a declarat ca problema acordarii cetateniei ungare locuitorilor de etnie maghiara din statele invecinate trebuie revizuita. El a subliniat, intr-un interviu acordat agentiei ungare MTI, ca dorinta etnicilor maghiari din alte state de a primi cetatenie ungara este intemeiata si ca Uniunea Europeana nu are baze legale pentru a contesta acest demers.

"REVENDICARI JUSTE". "Aceasta problema ar trebui sa fie rezolvata, pentru ca etnicii maghiari au revendicari juste. Insa pentru a gasi o solutie, trebuie sa stabilim bazele juridice si sa negociem cu toate partile implicate. In ceea ce priveste acest subiect, nu suntem obligati sa actionam in coordonare cu Uniunea Europeana", a declarat presedintele. Laszlo Solyom a mai afirmat ca unele reactii inregistrate in statele invecinate in legatura cu acordarea dublei cetatenii au demonstrat ca initiativa a fost de multe ori gresit inteleasa, dand nastere unor temeri nejustificate. Presedintele a precizat ca nu are puterea de a lua o decizie singur in chestiunea dublei cetatenii si ca nu poate trece peste politica externa promovata de Executiv. El a precizat insa ca este obligat sa reprezinte politica externa a Executivului, chiar daca poate pune accentul pe anumite prioritati. In schimb, problema dublei cetatenii a fost supusa unui referendum la 5 decembrie 2004. Rezultatele nu au fost validate din cauza prezentei scazute la vot. (M.F.)

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.