Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:Numele cotidianului: Jurnalul Naţional
Anul şi data apariţiei: 04.06.2010
Tematica: dubla cetăţenie - minoritatea maghiară din România
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului: Mediafax
Titlul articolului: Extrema-dreaptă ungară condamnă Tratatul de la Trianon chiar la Versailles
Numărul fotografiilor: 0
Acces online: http://www.jurnalul.ro/stiri/externe/extrema-dreapta-ungara-condamna-tratatul-de-la-trianon-chiar-la-versailles-545766.html


La împlinirea a 90 de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon, formaţiuni de extremă-dreapta din Ungaria au organizat la Versailles o manifestaţie împotriva prevederilor acestui document, considerat de Budapesta o umilire naţională, informează L'Express în ediţia electronică.

Pe ruinele fostului Imperiu Austroungar, care a dispărut în 1918, învingătorii din primul război mondial stabileau, la 4 iunie 1920 prin Tratatul de la Trianon, noile frontiere ale Ungariei. Două treimi din teritoriul său şi o treime din populaţia acesteia reveneau, prin acest document, Austriei, Cehoslovaciei, României şi Iugoslaviei. Manifestaţia de ieri a extremei-drepte ungare la Versailles a avut loc la intrarea în Grand Trianon, fiind urmată de o ceremonie la catedrală, la ora la care a fost semnat documentul, în cursul după-amiezii.

După o perioadă interbelică dominată de nostalgie şi revanşism, comentează publicaţia franceză, "şapa de plumb a comunismului a acoperit, fără să astupe total, această rană a istoriei", adăugând că aceasta a "reapărut odată cu apariţia democraţiei". Publicaţia citează în continuare o declaraţie a primului premier ungar din perioada postcomunistă, Josef Antall, care afirma în 1990 că se considera "premierul a 15 milioane de unguri", o aluzie directă la maghiarii din ţările vecine.

În campania electorală din această primăvară, partidul de dreapta al lui Viktor Orban, Fidesz, care a câştigat alegerile, şi formaţiunile de extremă-dreapta şi-au promis reciproc "repararea (acestei) nedreptăţi", adoptând la 26 mai o lege care permite maghiarilor din ţările vecine să obţină dubla cetăţenie. Textul urmează să intre în vigoare în august, în pofida protestelor unora dintre aceste ţări, în special Slovacia.

Ambasada Ungariei din Paris nu a luat nici o atitudine în legătură cu protestul extremei drepte ungare de la Versailles, iar consulul a fost rugat să-şi petreacă ziua la birou, potrivit publicaţiei franceze. (Mediafax)

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.