Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:Numele cotidianului: Gândul
Anul şi data apariţiei: 17.05.2010
Tematica: dubla cetăţenie - minoritatea maghiară din România
Categoria articolului: ştiri
Titlul articolului: Prioritatea Ungariei – dublă cetăţenie pentru etnicii maghiari din ţările vecine
Numărul fotografiilor: 0
Acces online: http://www.gandul.info/international/prioritatea-ungariei-dubla-cetatenie-pentru-etnicii-maghiari-din-tarile-vecine-6099666


Noul guvern al Ungariei vrea să facă o prioritate din acordarea dublei cetăţenii etnicilor maghiari care trăiesc în ţările vecine, a anunţat viitorul ministru al Afacerilor Externe, Janos Martonyi. "Legea privind acordarea dublei naţionalităţi etnicilor maghiari care trăiesc în ţările vecine va fi una dintre primele legi adoptate de noul Parlament", a declarat viitorul şef al diplomaţiei ungare, într-un interviu pentru cotidianul slovac Hospodarske Noviny.

Această măsură vizează aproximativ 3,5 milioane de persoane, din care majoritatea trăiesc în România şi în Slovacia. Etnici maghiari sunt, de asemenea, instalaţi în Serbia, Ucraina, Croaţia şi Austria. "Aceşti unguri vor primi cetăţenia ungară pe baza unei simple cereri individuale", a adăugat viitorul ministru, care a mai deţinut şefia Ministerului Afacerilor Externe, în perioada 1998-2002. "Totuşi, această cetăţenie nu le va da automat dreptul de vot. Pentru aceasta, trebuie să fie, de asemenea, rezidenţi" în Ungaria, a continuat el.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.