Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:Numele cotidianului: Gândul
Anul şi data apariţiei: 12.02.2007
Tematica: dubla cetăţenie - minoritatea maghiară din România
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului: Mediafax
Titlul articolului: Solyom: Minoritatea maghiara, loiala natiunii romane, dar apartine cultural natiunii ungare
Numărul fotografiilor: 0
Acces online: http://www.gandul.info/flux/solyom-minoritatea-maghiara-loiala-natiunii-romane-apartine-cult-280032


Presedintele Ungariei Laszlo Solyom a declarat luni, dupa intalnirea cu omologul sau roman, ca minoritatea maghiara din Romania este loiala natiunii romane, dar apartine cultural natiunii ungare si ca autonomia teritoriala e posibila si nu e indreptata impotriva integritatii teritoriale a Romaniei. "I-am spus domnului presedinte ca o minoritate se poate sustine si mentine daca functioneaza ca o societate. Desigur ca societatea maghiara de aici e loiala natiunii romane dar, din punct de vedere cultural, apartine natiunii ungare", a spus Solyom. Conform acestuia, maghiarii din Romania impreuna cu cetatenii romani si cu cetatenii ungari sunt cetateni europeni. "Am solicitat sa se inceapa un dialog deschis si democratic legat de diferitele forme de autoorganizare si autogestionare a minoritatii maghiare, care ar contribui la clarificarea conceptului de autonomie", a spus presedintele Ungariei. Conform acestuia, autonomia culturala este fireasca in Uniunea Europeana, iar cea teritoriala este posibila, insa "nicaieri nu e indreptata impotriva integritatii teritoriale a statului respectiv". Seful statului ungar a mentionat ca printre problemele "de solutionat" se afla cea a invatamantului superior in Romania in limba maghiara. (Mediafax)

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.