Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:Numele cotidianului: Antena3
Anul şi data apariţiei: 15.03.2011
Tematica: dubla cetăţenie - minoritatea maghiară din România
Categoria articolului: ştiri
Titlul articolului: Etnicii maghiari din România cer autonomie şi cetăţenie maghiară de ziua lor
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: http://www.antena3.ro/romania/etnicii-maghiari-din-romania-cer-autonomie-si-cetatenie-maghiara-de-ziua-lor-120647.html


20.000 de etnici maghiari din România vor cetaţenia maghiara şi o parte din ei au obţinut-o deja, luni. Ceilalţi vor depune jurământul astăzi la Consulatul General al Republicii Ungare din Miercurea Ciuc, cu prilejul Zilei Maghiarilor de Pretutindeni.

Laszlo Tokes, vicepreşedinte al Parlamentului european, ales în România, se numără printre cei care urmează să primească, astăzi, cetăţenie maghiară, conform
Agerpres.

Tokes a declarat că acesta este cel mai frumos moment din viaţa lui şi a mulţumit guvernului ungar pentru că a făcut posibilă acordarea cetăţeniei etnicilor maghiari de pretutindeni.

Semjen Zsolt, vicepremierul Ungariei, a declarat presei că susţine autonomia maghiarilor din România, în limitele normelor europene. De asemenea, liderul Uniunii Democrate a Maghiarilor din România, Kelemen Hunor, a declarat că i se pare firesc ca Ungaria să susţină dorinţa de autonomie ale maghiarilor din România.


Una dintre sărbătorile naţionale ale Ungariei, care marchează începutul revoluţiei de la 1848 la Budapesta, este sărbătorită pe 15 martie.

În România, programul dedicat Zilei maghiarilor de pretutindeni cuprinde manifestări culturale, artistice şi religioase, cele mai importante urmând a se desfăşura la Sfântu Gheorghe şi Târgu Secuiesc.În Mureş, preşedintele filialei UDMR, Istvan Benedek, că această sărbătoare ar trebui marcată de toţi maghiarii în acelaşi timp.

Acesta a făcut referire la faptul că filiala Mureş a UDMR a sărbătorit, până acum, separat de filiala UDMR Târgu Mureş acest moment, iar restul de organizaţii maghiare sărbătoresc separat.

Benedek a declarat că îşi doreşte ca noua conducere a UDMR să reunească organzaţiile maghiare, pentru ca scopurile specifice, inclusiv autonomia teritorialã, sã se poatã înfãptui.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.