Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:Numele cotidianului: Antena3
Anul şi data apariţiei: 04.12.2010
Tematica: dubla cetăţenie - minoritatea maghiară din România
Categoria articolului: ştiri
Titlul articolului: Subsecretar ungur: Autonomia este cea mai mare garanţie pe care UE o poate oferi maghiarilor din Ardeal
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: http://www.antena3.ro/romania/subsecretar-ungur-autonomia-este-cea-mai-mare-garantie-pe-care-ue-o-poate-oferi-maghiarilor-din-ardeal-114458.html


Subsecretarul de stat responsabil cu comunităţile maghiare din afara graniţelor Republicii Ungare Repas Zsuzsanna a declarat, sâmbătă, la Odorheiu Secuiesc, că "garanţia cea mai mare pe care o poate oferi Uniunea Europeană maghiarilor din Ardeal este autonomia teritorială şi culturală", informează Mediafax.
   
"Garanţia cea mai mare pe care o poate oferi Uniunea Europeană maghiarilor din Ardeal este autonomia teritorială şi culturală. Trebuie să arătăm clar că în UE nu există o dublă măsură, pentru că, dacă autonomia este valabilă pentru unii, ea trebuie să fie valabilă şi pentru maghiarii din Ardeal şi cred că obţinerea ei este posibilă cu Tokes Laszlo în funcţia de vicepreşedinte al PE", a spus Repas, cu ocazia participării la Adunarea generală anuală a CNMT (n.r. - Consiliul Naţional al Maghiarilor din Transilvania).

    Subsecretarul de stat a spus că momente ca 1 decembrie 1918 şi 5 decembrie 2004 trebuie să fie date uitării.
   
"Tratatul de la Trianon şi ziua de 1 decembrie 1918 şi data de 5 decembrie 2004 în care s-a dat un vot imoral maghiarilor din afara graniţelor care au cerut dubla cetăţenie simbolizează ruperea naţiunii maghiare şi de aceea ele trebuie să fi date uitării. Acum am ajuns într-o nouă epocă şi vă îndemn pe toţi să aveţi gânduri bune despre noi şi să le lăsaţi de o parte pe cele rele", a afirmat Repas.
   
Adunarea generală anuală a CNMT este prezidată, printre alţii, de europarlamentarul Tokes Laszlo, de preşedintele executiv al CNMT, Toro T. Tibor, şi de preşedinele regional al Ţinutului Secuiesc, Laszlo Janos.  

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.