Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:Numele cotidianului: Adevărul
Anul şi data apariţiei: 14.03.2011
Tematica: dubla cetăţenie - minoritatea maghiară din România
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului: Minika Krajnik
Titlul articolului: Maghiari din România au jurat pentru Ungaria
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: http://www.adevarul.ro/actualitate/eveniment/Maghiari_din_Romania_au_jurat_pentru_Ungaria_0_443956213.html


Peste 30 de etnici maghiari au primit ieri cetăţenia ungară, la Cluj-Napoca. Ei au fost primii maghiari din România care au obţinut şi cetăţenia ţării vecine, în baza legii ungare a dublei cetăţenii. O ceremonie similară a avut loc la Miercurea Ciuc, unde 12 maghiari au primit cetăţenia ungară. La evenimentul de la Consulatul General al Republicii Ungariei din Cluj-Napoca a fost prezent şi Semlyén Zsolt, vicepremierul Ungariei. Printre cei care au depus jurământul se numără vicepreşedintele Parlamentului Europei, Tokés László, şi istoricul Egyed Ákos

Maghiarii se reunesc

Tokés László nu şi-a ascuns satisfacţia dobândirii cetăţeniei ungare. „În anul 1920 ne-am rupt de poporul maghiar, ceea ce a dus la repercusiuni serioase asupra maghiarimii din Ardeal. În sfârşit, maghiarii se reunesc", a declarat el pentru „Adevărul de Seară", cu referire la anul în care a fost semnat Tratatul de la Trianon. „Ziua Maghiarilor de anul acesta are o însemnătate specială. Respectând frontierele existente ale ţărilor în care trăiesc, maghiarii de pretutindeni pot spune, în sfârşit, că s-au unit cu cei din Ungaria", a mai spus Tokés.

În timpul jurământului, în Piaţa Unirii, unde se află Consulatul Ungariei, şi-au făcut apariţia câţiva tineri care purtau un tablou înfăţişându-l pe Avram Iancu, dar care s-au făcut nevăzuţi când poliţiştii s-a apropiat de ei. Semlyén Zsolt, vicepremierul Ungariei, a declarat că peste 50.000 de maghiari din toată lumea au depus până acum cereri pentru cetăţenia ungară. 

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.