Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:Numele cotidianului: Adevărul
Anul şi data apariţiei: 10.06.2004
Tematica: dubla cetăţenie - minoritatea maghiară din România
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului: S.P.A.
Titlul articolului: Budapesta nu agreeaza ideea dublei cetatenii
Numărul fotografiilor: 0
Acces online: http://www.adevarul.ro/actualitate/politica/Budapesta-agreeaza-ideea-dublei-cetatenii_0_67794992.html


 Desi prin Ardeal unii strang de zor semnaturi pentru ca etnicii maghiari de la noi sa obtina si cetatenia ungara, Budapesta nu este prea incantata de o asemenea perspectiva. Premierul Ungariei,

Desi prin Ardeal unii strang de zor semnaturi pentru ca etnicii maghiari de la noi sa obtina si cetatenia ungara, Budapesta nu este prea incantata de o asemenea perspectiva. Premierul Ungariei, Medgyessy Peter, s-a intrebat si i-a intrebat si pe consangenii sai din Transilvania la ce foloase se asteapta de pe urma dublei cetatenii. Si tot el le-a raspuns, punct cu punct, in recenta sa drumetie prin Romania. Daca maghiarii ardeleni doresc sa aiba drept de vot la alegerile parlamentare ori prezidentiale din tara vecina, faptul este irealizabil, intrucat nu ei pot decide asupra configuratiei politice din Ungaria, fiindca nu sunt pe picior de egalitate cu contribuabilii de aici. Din aceleasi motive nu ar putea beneficia nici de asigurarile sociale mai generoase din "tara-mama". Daca isi doresc sa calatoreasca mai usor in statele Uniunii Europene, nu ar trebui uitat ca nu peste mult timp si Romania va fi membra a acestei comunitati, deci vor avea aceleasi statut, drepturi si obligatii cu cetatenii Ungariei. Medgyessy Peter ii suspecteaza pe cei ce fac zarva multa in jurul acestei idei in incercarea de a obtine niscaiva avantaje electorale si politice si nu a ezitat sa-i categoriseasca drept colportori de iluzii si promotori de idei artificiale si contrafacute. Cu ceva mai mult timp in urma, oficiali ai Ministerului ungar de Externe atrasesera serios atentia celor ce iscalesc pentru dubla cetatenie ca accesul la un asemenea statut are ca urmare pierderea avantajelor de care se bucura azi maghiarii din Romania de pe urma celebrei Legi a Statutului, numita chiar din aceasta pricina Legea facilitatilor (calatorii gratuite, fonduri pentru manuale scolare, burse etc.).

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.