Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:Numele cotidianului: Adevărul
Anul şi data apariţiei: 29.11.2004
Tematica: dubla cetăţenie - minoritatea maghiară din România
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului: E .F.
Titlul articolului: Viktor Orban cere populatiei maghiare sa sprijine referendumul pentru dubla cetatenie
Numărul fotografiilor: 0
Acces online: http://www.adevarul.ro/actualitate/Viktor-Orban-populatiei-referendumul-cetatenie_0_65394307.html


Liderul principalului partid de opozitie din Ungaria, Viktor Orban, a cerut, sambata, cetatenilor unguri sa sustina ideea acordarii cetateniei ungare etnicilor maghiari in cadrul referendumului ce va

Liderul principalului partid de opozitie din Ungaria, Viktor Orban, a cerut, sambata, cetatenilor unguri sa sustina ideea acordarii cetateniei ungare etnicilor maghiari in cadrul referendumului ce va avea loc pe 5 decembrie. Aproximativ 15.000 de persoane s-au adunat in Piata Eroilor din Budapesta la apelul lansat de presedintele FIDESZ, fostul premier Viktor Orban, de a spune "da" in cadrul referendumului din 5 decembrie. "Un vot afirmativ ar fi o realizare istorica ce ar transforma Ungaria dintr-o tara cu zece milioane de locuitori intr-o natiune de 15 milioane", a afirmat fostul premier ungar in prezenta miilor de persoane prezente la reuniune. Cetatenii unguri se vor prezenta pe 5 decembrie la vot pentru a se pronunta in legatura cu acordarea de cetatenie ungara etnicilor maghiari, informeaza Rompres. Initiativa referendumului a apartinut unei organizatii a etnicilor maghiari din strainatate, care a strans cele 200.000 semnaturi prevazute de Constitutia maghiara. In ciuda opozitiei guvernului de la Budapesta fata de aceasta masura, sondajele arata ca majoritatea populatiei sprijina acordarea cetateniei. Guvernul socialist, condus de Ferenc Gyurcsany, s-a lansat intr-o campanie dura impotriva acordarii cetateniei, afirmand ca populatia din statele vecine, mai sarace decat Ungaria, va veni in numar mare, va solicita beneficii si va crea astfel tensiuni bugetare. Guvernul il acuza pe Orban ca manipuleaza cu cinism o problema emotionala in scopuri electorale, deoarece multi maghiari de peste granita sunt sustinatori ai FIDESZ

 

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.