Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:Numele cotidianului: Adevărul
Anul şi data apariţiei: 24.11.2004
Tematica: dubla cetăţenie - minoritatea maghiară din România
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului: Călina Berceanu
Titlul articolului: Tinerii maghiari din Transilvania fac campanie in Ungaria pentru dubla cetatenie
Numărul fotografiilor: 0
Acces online: http://www.adevarul.ro/actualitate/politica/Tinerii-maghiari-Transilvania-Ungaria-cetatenie_0_65394574.html


Consiliul Tinerilor Maghiari (MIT), asociatie nonguvernamentala cu sediul la Cluj-Napoca, a tiparit, cu sprijinul Episcopiei Reformate a Ardealului, peste zece mii de afise pe care le-a trimis la Pecs

Consiliul Tinerilor Maghiari (MIT), asociatie nonguvernamentala cu sediul la Cluj-Napoca, a tiparit, cu sprijinul Episcopiei Reformate a Ardealului, peste zece mii de afise pe care le-a trimis la Pecs (Ungaria) si prin intermediul carora militeaza pentru acordarea dublei cetatenii. Tinerii expun patru motive pentru care, la referendumul organizat in Ungaria in data de 5 decembrie, trebuie sa voteze pentru acordarea dublei cetatenii maghiarilor de peste granite. "Ne-a fost de ajuns sa nu ne putem misca in Europa din cauza situatiei economice si politice din Romania. Ne-a fost de ajuns ca numai cu cinci sute de euro sa putem intra in Ungaria. Ne-a fost de ajuns ca din cauza cetateniei sa fim priviti ca alta nationalitate in afara granitelor Romaniei si la granitele acesteia. Ne-au fost de ajuns aceste constrangeri, sa ni se spuna in Ungaria ca suntem romani, acestea fiind consecintele Trianonului", spune MIT. Aceste afise au fost lipite si pe peretii liceelor de limba maghiara din Cluj-Napoca. Liceenilor li se cere sa-si contacteze prietenii si rudele aflate in Ungaria si sa le spuna sa voteze "Da" la referendum.

 

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.