Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:Numele cotidianului: Adevărul
Anul şi data apariţiei: 22.11.2004
Tematica: dubla cetăţenie - minoritatea maghiară din România
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului: Silviu Achim
Titlul articolului: Marko Bela cheama toti maghiarii sub umbrela UDMR
Numărul fotografiilor: 0
Acces online: http://www.adevarul.ro/actualitate/politica/Marko-Bela-maghiarii-umbrela-UDMR_0_65394730.html


Campania electorala a lui Marko Bela e, in multe privinte, atipica. El nu bate Ardealul in lung si-n lat atat pentru a-si promova propria imagine, cat pentru a mari audienta publica a formatiunii

Campania electorala a lui Marko Bela e, in multe privinte, atipica. El nu bate Ardealul in lung si-n lat atat pentru a-si promova propria imagine, cat pentru a mari audienta publica a formatiunii sale, care risca sa nu intre in Parlament. De aceea, adversarii cu care se razboieste liderul UDMR nu sunt cei care si-au folosit functiile pentru a strange banet de-l intorc cu lopata, nici geambasii de copii, nici cei ce au astupat gaurile negre ale economiei cu banii contribuabililor. Oponentii lui Marko Bela sunt acei lideri ai propriei comunitati care reclama autonomie teritoriala si se autointituleaza singurii reprezentanti ai maghiarilor. Adversarii sai invinuiesc UDMR pentru ca, in locul incrancenarii sterile de la inceputul deceniului trecut, aceasta coopereaza cu puterea de la Bucuresti, reusind prin politica pasilor marunti sa obtina rezultate palpabile pentru maghiarime. Cel mai utilizat agent electoral la care a apelat de la inceputul campaniei Marko Bela a fost o umbrela cu insemnele UDMR. Fie ca s-a aflat in fata a zeci sau a sute ori a mii de oameni precum sambata, prin Secuime, liderul Uniunii a venit in fata auditoriului inarmat cu umbrela amintita, pe care a daruit-o de regula primarilor. El a declarat ca cei ce nu vor sa se afle sub acoperamantul acesteia ar putea fi impartiti in doua categorii. Prima ar fi a celor ce sustin ca vremea in Romania e deja atat de frumoasa si senina, incat un asemenea accesoriu nu mai este necesar. Acestora, Marko Bela le raspunde: "Da, vremea s-a schimbat in bine in tara aceasta dupa 1989, dar pentru maghiari nu toti norii s-au risipit, astfel incat umbrela UDMR sa poata fi aruncata de pe acum la cosul istoriei". Cea de-a doua categorie ar fi a acelora care vor sa faca ferfenita umbrela UDMR, fiecare platforma politica - de stanga, de centru, de dreapta, moderata sau radicala - dorind sa-si rupa din ea cate o fasie. Aceasta, spunea liderul UDMR, nu ar mai fi insa o umbrela adevarata, ci un biet petic de panza nefolositor comunitatii. De aceea, Marko Bela si-a incheiat de fiecare data mesajul electoral cu cuvintele: umbrela UDMR e inca necesara si inca incapatoare. Sub acoperamantul ei se pot aduna toti maghiarii din Romania, pot fi protejate si implinite pas cu pas aspiratiile acestora. Si dubla cetatenie, si autonomia, si ramanerea pe pamantul natal sunt obiective inscrise pe aceasta umbrela, dar pentru realizarea lor e nevoie de unitate si solidaritate. "Fiecare maghiar e raspunzator pentru alt maghiar", conchidea Marko Bela, iar acest lucru se poate realiza cel mai bine sub umbrela UDMR.

 

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.