Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:Numele cotidianului: Adevărul
Anul şi data apariţiei: 21.03.2005
Tematica: dubla cetăţenie - minoritatea maghiară din România
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului: Valeriu Russu
Numărul fotografiilor: 0
Acces online: http://www.adevarul.ro/actualitate/politica/poet-ministru-prelat-rang-inalt_0_62995852.html


UDMR, la ora actuala, are de luptat pe doua fronturi ale reconcilierii. Pe langa reconcilierea romano-maghiara, este si cea aparuta in ultimii ani, a reconcilierii maghiaro-maghiare dinlauntrul

UDMR, la ora actuala, are de luptat pe doua fronturi ale reconcilierii. Pe langa reconcilierea romano-maghiara, este si cea aparuta in ultimii ani, a reconcilierii maghiaro-maghiare dinlauntrul Romaniei. In acest scop era prevazuta sambata o intalnire intre presedintii UDMR si ai CNMT, eveniment care nu a mai avut loc. Marko Bela a explicat: "Eu am prevazut o serie de intalniri si pentru mine nu ar fi fost o exceptie intalnirea cu domnul Tokes. M-am intalnit cu conducerea Universitatii Sapientia, cu profesorii maghiari de educatie fizica, cu curatoriul de specialitate al Fundatiei Comunitas care acorda burse pentru tineri artisti si scriitori. Am rezervat si domnului Tokes timp pentru o astfel de intalnire, pe care el a solicitat-o, dupa care a inceput sa puna tot felul de conditii. Nu suntem in situatia de a ni se pune conditii; insa nu suntem nici certati, putem sta de vorba, daca raspunde la invitatia noastra. Sa fie clar - Tokes are o organizatie civila (Consiliul National al Maghiarilor din Transilvania - n. red.), astfel de organizatii avem foarte multe, iar eu incerc sa ma intalnesc cu liderii tuturor acestora". La randul sau, episcopul Tokes urma sa-i propuna lui Marko, printre altele, includerea in legea minoritatilor a problemei autonomiei teritoriale a maghiarilor din Transilvania, mai exact cea a Tinutului Secuiesc. Laszlo Tokes i-a adresat lui Marko o invitatie, in numele Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania, inca de la 1 martie. "De atunci am avut lungi meciuri de "ping-pong diplomatic" in toata aceasta saptamana, prin scrisori si telefoane. Am convenit sa ne vedem pe 19 martie insa nici macar locul de intalnire nu am reusit sa-l stabilim. Noi am cerut ca intalnirea sa aiba loc pe teritoriul neutru al sediului Ligii Pro Europa. Consideram ca nu suntem una dintre cele 77 uniuni civice cu care domnul Marko doreste sa dialogheze, mai mult din considerente de propaganda electorala. El este doar un poet-ministru, iar eu sunt un prelat de rang inalt, asa ca nu are de ce sa ne priveasca de sus". Intrebat daca Marko ar fi fost dispus sa discute, in acest moment, pe tema autonomiei, Tokes a replicat ca "dansul are mare grija de imaginea UDMR; pot interveni alegeri anticipate si nu-i este indiferent care va fi rezultatul. UDMR-ul lui Marko a obtinut pragul parlamentar de 5% furand ideile noastre - autonomia si dubla cetatenie". Laszlo Tokes a amintit ca si-a pastrat calitatea de membru UDMR, avand astfel dreptul sa-si sustina punctul de vedere privitor la problemele maghiarilor din Romania. Indiferent de reactia liderului UDMR, presedintele CNMT a declarat: "Chiar daca Marko a jucat necinstit, noi nu lasam supararea sa ne cuprinda si insistam asupra dialogului. Drept care propunem ziua de 8 aprilie pentru o noua intalnire, insa de data aceasta ea sa aiba loc la Oradea, fiindca mie imi este extrem de dificil sa tot fac deplasari la Targu Mures".

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.