Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:Numele cotidianului: Adevărul
Anul şi data apariţiei: 20.01.2003
Tematica: dubla cetăţenie - minoritatea maghiară din România
Categoria articolului: ştiri
Titlul articolului: Razboi necrutator intre radicali si moderati
Numărul fotografiilor: 0
Acces online: http://www.adevarul.ro/actualitate/politica/Razboi-necrutator-radicali-moderati_0_81593741.html


Cu doua saptamani inainte de congresul de la Satu Mare, in UDMR apele sunt inca tulburate rau si departe de a da semn ca s-ar linisti. Sambata, la sedinta Consiliului Reprezentantilor Uniunii,

Cu doua saptamani inainte de congresul de la Satu Mare, in UDMR apele sunt inca tulburate rau si departe de a da semn ca s-ar linisti. Sambata, la sedinta Consiliului Reprezentantilor Uniunii, gruparile adverse au turnat si mai mult gaz pe foc, demonstrand inca o data ca puntile de legatura dintre ele sunt ireparabil rupte. Chiar de la inceput, presedintele UDMR, Marko Bela, a luat in deradere "talentul" unora dintre fruntasii Uniunii de a crea acesteia aparenta unei formatiuni macinate de interminabile tensiuni si conflicte, aflata in pierdere de viteza. Realitatea insa, adauga Marko Bela, are cu totul alta fata, iar UDMR strabate acum un moment fast al existentei sale, marcat de realizarea unor importante prevederi ale programului sau. Apoi, din gura liderului Blocului Reformist, Toro T. Tibor, au iesit cuvinte grele si critici aspre la adresa conducerii actuale a UDMR, ceea ce l-a facut pe vicepresedintele executiv Borbely Laszlo sa declare ca nicicand liderii acestei platforme n-au fost atat de agresivi si ca ar merita sa plateasca pentru afirmatiile lor. Toro T. Tibor a inceput prin a se declara partizan al solidaritatii celor ce alcatuiesc Uniunea, adaugand insa ca, pe baza actualului Statut si a modificarilor pe care i le va aduce congresul de la Satu Mare, aceasta este irealizabila. "Statutul institutionalizeaza dictatura, renunta la modelul autonomist, marginalizeaza oameni, minimalizeaza rolul structurilor Uniunii - a numarat el hibele documentului. Consider ca dupa 13 ani ne-am saturat de sistemul monopartid", concluzie care n-a iscat decat niste aplauze anemice. Cu putine exceptii, cei ce s-au perindat la microfonul CRU s-au dezis, mai apasat, ori mai voalat, de spusele lui Toro T. Tibor. "UDMR merge pe calea pe care o asteapta oamenii de la ea" si "In doi ani de zile, UDMR a obtinut rezultate mai mult decat in 8 decenii precedente", s-a spus de catre mai multi vorbitori. "Unii considera ca unitatea ce ne-a dat puterea dovedita pana acum de UDMR nu mai este necesara, ca se pot crea organizatii alternative care, eventual, sa se si concureze una pe alta", a spus senatorul Verestoy Attila. Dar raspunsul cel mai transant i-a apartinut tot lui Marko Bela. Calificand vorbele lui Toro T. Tibor drept "tari, teatrale, vehemente", presedintele Uniunii a avertizat: "Sa nu vorbim de
  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.