Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:Numele cotidianului: Adevărul
Anul şi data apariţiei: 10.11.2004
Tematica: dubla cetăţenie - minoritatea maghiară din România
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului: Adrian Popescu
Titlul articolului: O delegatie guvernamentala de la Budapesta - intampinata cu
Numărul fotografiilor: 0
Acces online: http://www.adevarul.ro/actualitate/guvernamentala-Budapesta-Tradatorilor-Carati-va-UCM_0_65395430.html


"Tradatorilor!", "Sa va fie rusine!", "Carati-va acasa!". Acestea au fost sloganurile cu care au fost intampinati ieri, la Sfantu Gheorghe, membrii delegatiei Ministerului Culturii din Ungaria, veniti

"Tradatorilor!", "Sa va fie rusine!", "Carati-va acasa!". Acestea au fost sloganurile cu care au fost intampinati ieri, la Sfantu Gheorghe, membrii delegatiei Ministerului Culturii din Ungaria, veniti sa evalueze, impreuna cu omologii lor romani, cateva proiecte culturale derulate in comun in judetul Covasna. Pusa la cale de Uniunea Civica Maghiara, manifestatia ostila - aprobata de autoritatile locale - l-a vizat, cu prioritate, pe ministrul Culturii de la Budapesta, Hiller Istvan, proaspatul lider al Partidului Socialist Ungar, aflat la guvernare in tara vecina, in intentia declarata de a-i "inmuia" reticentele privitoare la acordarea cetateniei ungare etnicilor maghiari din afara Ungariei. Numai ca, spre deziluzia celor vreo 50 de protestatari pe care UCM izbutise sa-i stranga sub o pancarta inscriptionata "Nem + Trianon", ministrul Hiller a renuntat, in ultima clipa, la deplasarea la Sf. Gheorghe, din pricina unor "probleme diplomatice de ultim moment" - dupa cum s-a explicat ulterior -, trimitandu-l in locul sau, in fruntea delegatiei, pe secretarul de stat Vass Lajos. O inlocuire care l-a luat prin surprindere si pe ministrul Razvan Theodorescu care s-a trezit nevoit ca, in locul omologului sau budapestan, sa secundeze un oficial de rang inferior. Manifestatia pusa la cale de UCM nu a starnit nici un fel de reactie din partea membrilor delegatiei ungare, care au trecut pe langa protestatari fara sa le ia in seama pancarta si strigaturile. La randul lor, oficialitatile locale au incercat si ele sa-si mascheze iritarea, doar presedintele Consiliului Judetean Covasna, Demeter Janos, strivind la un moment dat, intre dinti, ceva despre "oameni prosti". In schimb, presedintele UDMR, Marko Bela, aflat si el pe post de gazda, s-a declarat "de acord cu acest protest impotriva hotararii Partidului Socialist Ungar de a nu da dubla cetatenie". "Nu comentez forma protestului, adica ce s-a strigat, dar sunt de acord cu el, dreptul la dubla

cetatenie e ceva absolut normal, iar conducerea UDMR e si ea impotriva atitudinii PSU. Maghiarii din afara Ungariei trebuie sa primeasca acest drept, iar apoi fiecare va decide daca solicita sau nu cetatenia ungara", a declarat pentru Adevarul liderul UDMR.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.