Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:Numele cotidianului: Adevărul
Anul şi data apariţiei: 09.12.2004
Tematica: dubla cetăţenie - minoritatea maghiară din România
Categoria articolului: ştiri
Titlul articolului: Maghiarii din Miercurea-Ciuc au pastrat un moment de reculegere dupa referendumul din Ungaria
Numărul fotografiilor: 0
Acces online: http://www.adevarul.ro/actualitate/politica/Maghiarii-Miercurea-Ciuc-reculegere-referendumul-Ungaria_0_64795702.html


Aproximativ o suta de persoane din Miercurea-Ciuc au pastrat, miercuri, cateva minute de reculegere pentru natiunea maghiara, in fata bisericii catolice "Millenium", in urma rezultatului

Aproximativ o suta de persoane din Miercurea-Ciuc au pastrat, miercuri, cateva minute de reculegere pentru natiunea maghiara, in fata bisericii catolice "Millenium", in urma rezultatului referendumului din Ungaria, oamenii purtand un steag negru, un drapel ungar cu o panglica de doliu si un afis. Afisul avea harta Ungariei Mari, din care era decupat spatiul reprezentand granitele actuale ale tarii respective, transmite corespondentul Mediafax. Cele aproximativ o suta de persoane s-au adunat in fata bisericii dupa terminarea slujbei si au pastrat cateva minute de reculegere pentru natiunea maghiara, exprimandu-si astfel dezamagirea fata de rezultatul referendumului pentru dubla cetatenie din Ungaria. Unul dintre oamenii aflati in fata bisericii a purtat un steag negru, altul un drapel al Ungariei cu o panglica de doliu prinsa de bat, iar o alta persoana avea un afis cu harta Ungariei Mari de unde era decupata forma actuala a acestei tari. Pe acelasi afis scria: "Am fost inselati de doua ori, dar, cu ajutorul lui Dumnezeu, am ramas maghiari". Totodata, in fata bisericii a fost citita o scrisoare deschisa a Parohiei "Sfanta Cruce", din Miercurea-Ciuc, prin care maghiarii isi exprima tristetea fata de rezultatul referendumului pentru dubla cetatenie. Dupa momentul de reculegere, s-a cantat Imnul Secuilor, iar o parte dintre participanti s-au retras in biserica pentru a se ruga pentru natiunea maghiara. Tot la Miercurea-Ciuc, o persoana care a dorit sa isi pastreze anonimatul si-a returnat legitimatia de maghiar la Biroul de Informare al UDMR din localitate.

 

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.