Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:Numele cotidianului: Adevărul
Anul şi data apariţiei: 08.12.2004
Tematica: dubla cetăţenie - minoritatea maghiară din România
Categoria articolului: ştiri
Titlul articolului: Maghiarii din Romania, dezamagiti de rezultatul referendumului privind dubla cetatenie din Ungaria
Numărul fotografiilor: 0
Acces online: http://www.adevarul.ro/actualitate/Maghiarii-Romania-rezultatul-referendumului-Ungaria_0_64795740.html


Accesul cetatenilor ungari, interzis intr-o cafenea din Odorheiu Secuiesc

Proprietarii unei cafenele din municipiul Odorheiu Secuiesc si-au exprimat dezamagirea fata de rezultatul referendumului din Ungaria lipind afise in limba maghiara pe usa localului prin care se interzice accesul cetatenilor din acest stat in incinta, transmite corespondentul Mediafax. La intrarea intr-un local din centrul municipiului Odorheiu Secuiesc a fost lipit, imediat dupa referendumul de duminica, un anunt pe care este scris in limba maghiara mesajul: "Aici este interzisa intrarea cetatenilor din Ungaria". Proprietarii localului au refuzat sa faca declaratii referitoare la aceasta forma de protest, insa unii consumatori s-au aratat de acord cu initiativa de a nu permite accesul in local al cetatenilor din Ungaria. Viceprimarul municipiului Odorheiu Secuiesc, Ladany Laszlo, a declarat ca, in opinia sa, problema nu poate fi rezolvata in acest mod. El a adaugat ca "problemele politice trebuie rezolvate de politicieni in limitele legale si ale bunului-simt". "Fiecare cetatean raspunde pentru tara lui, deci hotararile care se iau la un moment dat prin referendum sau orice alta forma legala se rezolva in interiorul acelui stat", a mai spus viceprimarul.
Un lector la Babes-Bolyai refuza sa mai predea in maghiara
Un lector universitar de la Colegiul de Administratie Publica Sfantu Gheorghe, din cadrul Universitatii "Babes-Bolyai", a decis sa nu mai predea in limba maghiara, dupa esuarea referendumului din Ungaria privind acordarea dublei cetatenii, transmite corespondentul Mediafax. Cziprian Kovacs Lorand, lector universitar la Colegiul de Administratie Publica Sfantu Gheorghe, din cadrul Universitatii "Babes-Bolyai", din Cluj-Napoca, a dat publicitatii, marti, un protest fata de referendumul privind acordarea dublei cetatenii maghiarilor de peste hotare. Lectorul universitar a declarat corespondentului Mediafax ca, in urma rezultatelor referendumului si a motivelor care au influentat rezultatele acestuia, a decis sa returneze legitimatia de maghiar. "Daca voi nu ma vreti, nici eu nu va vreau. Din acest motiv, voi ocoli Ungaria, pe cat va fi posibil. Totodata, nu voi mai citi carti redactate de scriitori din Ungaria sau editate in Ungaria. Prefer sa cumpar in limba engleza cartea, chiar daca ma va costa mai mult", a precizat Cziprian Kovacs Lorand.

 

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.