Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:Numele cotidianului: Erdélyi Riport
Anul şi data apariţiei: 11/15/2007
Tematica: problema emigranţilor români din Italia
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului: Ágoston Hugó
Titlul articolului: Olaszország belobban.
Numărul fotografiilor: 0
Acces online: https://riport.ro/mod.php?mod=userpage&page_id=329&menu=


Numele cotidianului

Articolul:

Kedden reggel a hír: Milánó közelében újabb cigánytábor lett – nagy valószínűséggel – szélsőséges csoportok gyújtogatásának áldozatává. A tüzeknél sokkal veszélyesebb a rasszizmus és az intolerancia fellángolása, ha ez elhatalmasodik, már nem válogat kisebbség és kisebbség között. Olaszországban a tömegrendezvények sorában első a labdarúgás – nem véletlen, hogy az új nemzeti hisztéria a labdarúgó-szurkolók körében is áldozatot szedett. A helyzeten szinte nem is változtat, hogy nem is szurkoló volt a legújabb áldozat, sőt, a példa annál jellemzőbb. Az olasz hatóságok szerint „tragikus hiba” történt, amikor a rendőrök közbeléptek egy Arezzo melletti autópálya-pihenőben kialakult konfliktusban. Az egyik rendőr, hogy megakadályozza az erőszakot, figyelmeztető lövést adott le, ezzel azonban megölte a 26 éves Lazio-drukkert, Gabriele Sandrit. A férfi a pihenőhelyen parkoló kocsiban ült. A rendőrség előbb azt feltételezte, hogy a római Lazio és a Juventus szurkolói között alakult ki konfliktus, később beismerték: nem focidrukkerek összecsapásáról volt szó. Persze, ismerve az olasz futballt fenyegető veszélyeket, még az is lehet, hogy a hatóság szándékosan „viszi el” fociközelből az ügyet. Annál is inkább, mert a halálhír az olasz szurkolók körében óriási felháborodást keltett. Villámgyorsan elterjedt az egész országban, aminek hatására szinte minden stadionnál megtámadták a drukkerek a rendőröket. Ugyanakkor a cigányüldözés sokkal veszélyesebb – a kettő együtt országos vagy akár európai káoszt teremthet. A két kiváltó ok – Romulus Mailat feltételezett gyilkos tette, Giovanna Reggiani halála és a rendőr tévedése, Gabriele Sandri halála – azt a közös jegyet mutatja, hogy hírének nyilvánossá válásával azonnal belobbant a közharag, és hisztériává, majd tettlegességgé fajult. Ez a káosz legfőbb ismérve: váratlan egyedi változások lavinaszerűen felfokozódnak, az egész rendszert megrázkódtatják. A káoszt uralni pedig már nem lehet.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.