Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:Numele cotidianului: Erdélyi Riport
Anul şi data apariţiei: 09.03.2006
Tematica: legea minorităţilor naţionale
Categoria articolului: ştiri
Titlul articolului: Eredmény nélkül egyeztettek
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.riport.ro/mod.php?mod=userpage&page_id=221&menu=
Semmilyen megegyezés nem született az államfõ és a politikai pártok közötti hétfõi találkozón. Traian Basescu ígéretéhez híven ebben a hónapban is meghívta tanácskozni a parlamenti pártokat, de egyik témakörben sem sikerült konszenzusra jutniuk. Az állam elnöke gyakorlatilag egyik kérdésben sem foglalt állást, megelégedett azzal, hogy megfeddje a liberálisokat, amiért közvitára szeretnék bocsátani a nemzetbiztonsági törvénycsomagot, továbbá a sajtót, amiért neki tulajdonítja a jogszabályokat. Basescu arra reagált, hogy a sajtó hetek óta azt állítja, õ áll a titkosszolgálatok megerõsítésének szándéka mögött. Holott – érvelt Basescu – ezeket a törvénytervezeteket a titkosszolgálatok dolgozták ki, s még nem tárgyalta meg õket a törvényhozás illetékes bizottsága.
A liberálisok, valamint a konzervatívok és az RMDSZ azt szeretnék, ha a nemzetbiztonsági tervezetcsomagot, amely többek között az egyéni jogok megnyirbálását, a titkosszolgálat tisztjeinek védettségét és nyomozási jogát tartalmazza, feloldanák a titkosság alól, közvitára bocsátanák és megalkotásába bevonnák a civil szervezeteket is. A kérdésben csupán a demokraták támogatták az elnököt, aki szemmel láthatóan felkészületlenül érkezett a konzultációra. A tervezetek továbbra is titkosak, CD-n kapták meg õket a pártvezetõk.
A megbeszélésen az RMDSZ a kisebbségi törvény elfogadását szorgalmazta. Az államfõ ezzel kapcsolatban sem mondott véleményt, hanem felkérte a Szövetséget, tárgyaljon a jogszabályról a PD-vel és PSD-vel, jussanak egyezségre. Ugyanakkor Basescu figyelmeztette a székelyföldi lakosságot, hogy „ne vetemedjenek” az ország egységét és biztonságát veszélyeztetõ cselekedetekre. A figyelmeztetés szólt Vadim Tudornak is, aki azzal fenyegetõzik, hogy több tízezer románt irányít Székelyudvarhelyre, ahol a Székely Nemzeti Tanács autonómiát

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.