Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:Numele cotidianului: Erdélyi Riport
Anul şi data apariţiei: 07.12.2006
Tematica: legea minorităţilor naţionale
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului: Ágoston Hugó
Titlul articolului: Biztos, ha mondja.
Numărul fotografiilor: 0
Acces online: https://www.riport.ro/mod.php?mod=userpage&page_id=274&menu=


Élményszerû volt a magyar EP-képviselõk szereplése Leonard Orban román biztosjelölt meghallgatása és az Európai Parlament Romániáról szóló határozatának kidolgozása során. Különösen aktívnak bizonyult – ismét – Tabajdi Csaba szocialista képviselõ, az MSZP európai parlamenti delegációjának vezetõje. Elsõsorban megkérdezte Orbant, hogy hajlandó-e cselekedni a karintiai szlovének vagy az erdélyi magyarok érdekében. A kitérõ, illetve túl általános válasz ellenére a kérdést a román jelölt biztosan megjegyezte, ahogy Szent-Iványi István liberális képviselõ javaslatát is, hogy tisztségének átvétele után foglalkozzék a Babes–Bolyai Egyetemen kialakult helyzettel. Az EP Romániáról szóló határozatát Tabajdi a vártnál pozitívabbnak nevezte. „Nem is olyan régen, fél évvel ezelõtt volt egy másik jelentés, amelynek a kisebbségre vonatkozó része rendkívül sovány volt, s benne a magyar közösség nem volt nevesítve. A mostani jelentést garanciának látom abban, hogy mindazt, ami nemzetpolitikai és környezetvédelmi szempontból fontos, a jövõben majd számon lehet Románián kérni. Fontos elemnek tartom azt, hogy belekerült a szövegbe, hogy a kulturális autonómiánál, a szubszidiaritásnál, a kisebbségi törvénynél, a felsõoktatásnál figyelembe kell venni a magyar közösség igényeit. Örülök annak, hogy átment az a módosító javaslatom, hogy az Európai Bizottság és a Parlament korábbi határozataiban a Romániával szemben megfogalmazott és nem teljesített követelmény e jelentés alapján számon kérhetõ lesz” – nyilatkozta.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.