Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:Numele cotidianului: Erdélyi Riport
Anul şi data apariţiei: 26.01.2006
Tematica: legea minorităţilor naţionale
Categoria articolului: ştiri
Titlul articolului: Kellemetlen pártpartnerek
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.riport.ro/mod.php?mod=userpage&page_id=213&menu=A Konzervatív Párt (PC) további szélsõséges nacionalistákkal gyarapítja sorait. Voiculescu alakulata, miután befogadta a Nagy-Románia Párt (PRM) szakadárjait, most a Román Nemzeti Egységpárttal (PUNR) egyesül. Az immár alig néhány száz tagot számláló, a kilencvenes évek elején szebb napokat látott alakulat egykor a hírhedt Vatra Romaneasca szervezet politikai csápja volt. A folyamat eredményeként egyre több közismerten kisebbségellenes, szélsõséges politikus kerül a koalícióba. Markó Béla, az RMDSZ szövetségi elnöke múlt heti nyilatkozatában úgy vélte, felmerül a kérdés, hogy a magyarellenességérõl ismert, idõközben törpepárttá zsugorodott és „kihantolt” PUNR a PC részeként hogyan tud majd együttmûködni a kormányban az RMDSZ-szel.
A szocdem Mircea Geoana közben a székelyföldi románságot félti. A PSD elnöke, miután elmondta, hogy alakulata nem szavazza meg a kisebbségi törvényt, bejelentette: szenátori irodát nyit Kovászna megyében, hogy közvetlenül támogassa az ott elõ románságot. Úgy tûnik, nem változott sokat a politikai gondolkodás, ha valami baj van a pártok háza táján, a magyar kártyával próbálják meggyõzni rátermettségükrõl a szavazókat. A PSD-ben, s a PC-ben is, nagy a felfordulás. A szocdemek Nastasét és Dan Ioan Popescut féltik a korrupciót vizsgáló hatóságtól, a konzervatívok ugyanezért államminiszterüket, Gheorghe Copost. Tiszteletben tartva az ártatlanság vélelmét, a három politikus körüli botrányok mindenképpen ártanak alakulataik megítélésének.
A legutóbbi, sokat vitatott közvélemény-kutatás szerint a PSD mindössze két százalékot veszített népszerûségébõl, most 22 százalékon áll. A toplistát a D.A. Szövetség vezeti (48,6%), ezen belül a Demokrata Párt (PD) áll jobban. (Az RMDSZ 5,1%-ot kapna.) Emil Boc pártelnök is a demokrata fölényre alapoz, amikor folyamatosan a liberálisokkal tervezett fúziót szorgalmazza. A liberális Tariceanu kormányfõ viszont csak annyit mond, tárgyalniuk kellene a D.A. pártjainak arról, hogy szorosabban mûködjenek együtt, és egy irányba tolják az ország szekerét.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.