Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:Numele cotidianului: Erdélyi Riport
Anul şi data apariţiei: 23.02.2006
Tematica: legea minorităţilor naţionale
Categoria articolului: ştiri
Titlul articolului: Egyértelmű kérés, kétértelmű válasz
Numărul fotografiilor: 0
Acces online: https://www.riport.ro/mod.php?mod=userpage&page_id=219&menu=


A múlt héten, amikor az államfő a pártokkal konzultált DNA-ügyben, Markó Béla előző bejelentéséhez híven az RMDSZ arra kérte Traian Basescut, foglaljon állást a kisebbségi törvénnyel kapcsolatban. A Szövetség kérte, hogy az elnök fogalmazzon meg „világos üzenetet” az etnikumközi viszonyokról, mivel az utóbbi időben felerősödött a nacionalista, kisebbség- és magyarellenes retorika. Markó szerint az államelnök megígérte, hogy a kérdést megbeszéli a többi koalíciós párttal is. A szövetségi elnök szerint javasolták, hogy Basescu nevezzen ki egy kisebbségi ügyekkel foglalkozó elnöki tanácsost.
Az igényelt „világos üzenet” úgy hangzott, mint a burkus király feltétele: legyen is, meg nem is. Basescu ugyanis kijelentette: szükségesnek tartja ugyan a kisebbségi törvényt, de arról is meg van győződve, hogy sikerül olyan megoldást találni, amely nem viszi túlzásba a pozitív diszkriminációt. Az államelnök a konzultációk végén elmondta, az elkövetkező időszakban elemezni fogja a kérdés kapcsán mind az RMDSZ és a koalíciós pártok, mind pedig a Szövetség és az ellenzéki pártok közötti nézeteltéréseket, hogy folytatódhasson a kisebbségi törvény elfogadásának folyamata. Băsescu azért tartja szükségesnek a kisebbségi törvény elfogadását, mivel a nemzeti kisebbségekkel kapcsolatos törvényes előírások igen sok jogszabályban vannak „szétszórva”.
A Demokrata Párt vezetőtanácsa a konzultáció napján határozatot fogadott el, melyben felhatalmazta az alsóházi frakciót, hogy továbbra is képviselje és érvényesítse a PD-nek a kisebbségi törvénnyel kapcsolatos eddigi álláspontját. A demokraták azt szeretnék elérni, hogy a jogszabály ne tartalmazza a kulturális autonómiára és az autonómiatanácskora vonatkozó fejezetet.
Cezar Preda, a PD alelnöke kijelentette, hogy alakulata nem ért egyet más módosításokkal, mint amelyekről megállapodtak az RMDSZ-szel. Szerinte a demokrata képviselőknek sürgetniük kell a kisebbségi törvény szakbizottsági vitáit, hogy a tervezet mielőbb a plénum elé kerüljön. Az alelnök rámutatott, hogy a PD egyetért „minden, a kisebbségekről szóló jelenlegi jogszabályokban létező előírással, valamint azokkal az elemekkel is, amelyek – inkább formálisan – módosultak. Annál a résznél rekedtünk meg, amelyben annak a bizonyos tanácsnak a vétójogáról van szó. Ezzel a PD nem értett egyet” – mondta Preda.
„Kötelességünk kidolgozni ezt a törvénytervezetet, ahogy a választási kampányban megígértük, de az nem kötelességünk, hogy olyan jogszabályt dolgozzunk ki, amely ellenkezik az alkotmánnyal vagy nem a többség javát szolgálja” – fűzte hozzá a PD alelnöke.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.