Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:Numele cotidianului: Erdélyi Riport
Anul şi data apariţiei: 2005
Tematica: legea minorităţilor naţionale
Categoria articolului: ştiri
Titlul articolului: Guşã bekeményít
Numărul fotografiilor: 0
Acces online: https://www.riport.ro/mod.php?mod=userpage&page_id=201&menu=


Cozmin Guºã, a Nemzeti Kezdeményezés Pártjának szociáldemokrata, majd demokrata párti múlttal rendelkezõ elnöke székelyföldi portyája során Csíkszeredában találkozott Hargita és Kovászna megyei román civil szervezetek képviselõivel. A találkozó fõ témája a nemzeti kisebbségek jogállását szabályozó törvénytervezet volt. Guºã pártja nevében nyilvánosan arra kérte Cãlin Popescu Tãriceanu kormányfõt, hogy vonja viszsza a parlamentbõl ezt a „nemzetellenes” jogszabályjavaslatot, mely „akár levegõbe röpítheti a román politikai életet és közéletet”. A pártelnök közölte, javasolni fogja az RMDSZ-nek, hogy olyan törvénytervezetet dolgozzon ki, amelyet egyeztet a többi parlamenti frakcióval, a román és magyar civil szervezetekkel, és csak ezután nyújtsa be azt a törvényhozásban. Kilátásba helyezte, hogy összegzi a székelyföldi román civil társadalom véleményét a kérdéssel kapcsolatban, jelentést készít a témáról, és azt mind az illetékes hatóságoknak, mind a román ortodox egyház vezetõinek elküldi, figyelemfelkeltés és felelõsségteljes döntés végett.
Ioan Solomon, a Hargita és Kovászna Megyei Románok Civil Fórumának alelnöke szerint a kisebbségi törvénytervezet „nem idõszerû, alkotmányellenes és összeegyeztethetetlen a nemzetközi jog normáival”. Solomon szerint elfogadása esetén a jogszabály törvényes eszköz lenne a románok diszkriminációjának elmélyítésére. A tanácskozás résztvevõi felkérték a képviselõházat, hogy „döntsön úgy, mint a szenátus”, azaz szavazza le a „fölösleges” kisebbségi törvényt, hiszen a kisebbségeknek minden joguk biztosított és garantált Romániában.
Cozmin Guºã arra is kihasználta az alkalmat, hogy „az RMDSZ támogatásával kiépített maffia regionalizálódásáról” értekezzen. Azzal fenyegetõzött, hogy rövidesen adatokat hoz nyilvánosságra arról, hogy milyen érdekcsoportok kezére játszották át a gazdasági potenciált. A pártelnök szerint a magyar érdekvédelmi szervezet vezetõi mind a jelenlegi hatalommal – a liberálisokkal –, mind a leköszönt erõkkel – a szociáldemokratákkal – szoros üzleti kapcsolatokat tartanak fent.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.