Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:Numele cotidianului: Erdélyi Riport
Anul şi data apariţiei: 2005
Tematica: legea minorităţilor naţionale
Categoria articolului: ştiri
Titlul articolului: Tájékozódtak a képviselõk
Numărul fotografiilor: 0
Acces online: https://www.riport.ro/mod.php?mod=userpage&page_id=175&menu=


A romániai kisebbségi törvénytervezetrõl, az észak-erdélyi autópályáról, a fejlesztési régiókról és az autonómiakérdésrõl egyaránt tájékozódott Bukarestben Szászfalvi László vezetésével a Magyar Országgyûlés emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottságának küldöttsége. A fideszes delegációvezetõ mellett Németh Erika (MSZP), Donáth László (MSZP), Schmidt Ferenc (Fidesz) és Fodor Gábor (SZDSZ) vesz részt a látogatáson.
A képviselõk tárgyaltak az RMDSZ szenátusi csoportjának tagjaival, így Frunda Györggyel, a szenátus emberi jogok, felekezetek és kisebbségek bizottságának elnökével és Eckstein-Kovács Péterrel, a szenátus jogi, fegyelmi és mentelmi jogi bizottságának elnökével. A magyar képviselõk találkoztak George Sabin Cutaºsal, a szenátus alelnökével, Lucian Augustin Bolcaºsal, a parlamenti román–magyar baráti csoport elnökével, valamint Renate Weber elnöki tanácsossal, Kibédi Katalinnal, az igazságügyi minisztérium államtitkárával, Markó Attila államtitkárral, az etnikumközi kapcsolatok fõosztályának vezetõjével, és Niculescu Tónival, a külügyminisztérium reformokért és intézményközi együttmûködésért felelõs államtitkárával. Szászfalvi László az MTI-nek elmondta: a romániai vendéglátók egyebek közt tájékoztatták õket a parlament elé terjesztett kisebbségi törvény tervezetérõl. A fideszes honatya szerint ez a törvény a magyar közösség számára az építkezés új idõszakát nyithatná meg. Ez a megjegyzés azért érdekes, mert ezzel a fideszes képviselõ ellentmondott a hozzájuk közel álló MPSZ és EMNT véleményének; ez utóbbiak vezetõi mindent elkövetnek azért, hogy megakadályozzák a törvény elfogadtatását.
Különleges hangsúlyt kapott a megbeszéléseken az észak-erdélyi autópálya témája. A magyar honatyák szorgalmazták, hogy folytatódjék a tervezett sztrádaépítés, mert az – Szászfalvi szerint – nemcsak gazdasági project, hanem alapvetõ emberi jogokat érintõ kérdés is az erdélyi településeken élõk számára.
A magyar vendégek elmondták, hogy a Romániában élõ magyar nemzeti közösség alkotmányos jogait megfelelõ garanciák révén kell érvényesíteni. Ez a csatlakozási szerzõdés feltételrendszerének a teljesítésébõl is következik.
A fejlesztési régiók és közvetve az autonómia kérdése is szóba került a tárgyalásokon. Szászfalvi fontosnak nevezte az autonómia megteremtését, emlékeztetve ugyanakkor, hogy a romániai kisebbségi törvénytervezet egyelõre kulturális autonómiát helyez kilátásba. A magyar honatya szerint azonban az is fontos elõrelépés, hogy ez a kérdés egyáltalán a figyelem középpontjába kerülhetett Romániában. Fontos, hogy errõl folyamatos párbeszéd folyjék, figyelembe véve a különbözõ jó európai példákat – fejtette ki Szászfalvi László.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.