Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:Numele cotidianului: Erdélyi Riport
Anul şi data apariţiei: 2005
Tematica: legea minorităţilor naţionale
Categoria articolului: ştiri
Titlul articolului: Püspökök és politikusok
Numărul fotografiilor: 0
Acces online: https://www.riport.ro/mod.php?mod=userpage&page_id=169&menu=


Adorjáni Dezső evangélikus püspök meghívására Bálványosfürdőn tanácskoztak az erdélyi magyar egyházak vezetői a Romániai Magyar Demokrata Szövetség vezetőivel. A találkozón az egyházak részéről jelen volt Tempfli József nagyváradi római katolikus megyés püspök, Pap Géza, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke, Szabó Árpád, az Unitárius Egyház püspöke, Borzási István, a Romániai Magyar Baptista Gyülekezetek Szövetségének lelkésze, illetve a történelmi magyar egyházak több szakértője. Tőkés László, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke nem volt jelen a bálványosfürdői találkozón, melyen az RMDSZ-t Markó Béla szövetségi elnök, miniszterelnök-helyettes, Márton Árpád, az RMDSZ képviselőházi frakciójának elnöke, Puskás Bálint, a Szenátus Állandó Bizottságának tagja, Markó Attila államtitkár, az Etnikumközi Kapcsolatokért Felelős Hivatal elnöke, Szép Gyula művelődési és egyházi ügyekért felelős ügyvezető alelnök, Nagy Benedek, a vallásügyi hivatal tanácsosa és Szász Attila, a kormányfő-helyettesi kabinet művelődési és oktatási főosztályának vezetője képviselte.

A bálványosi tanácskozáson a jelenlevők olyan, mind a romániai magyar egyházak, mind az RMDSZ számára prioritásként számon tartott kérdéseket vitattak meg, mint amilyen a kisebbségi törvény, a felekezeti oktatást biztosító törvény, a restitúciós törvénycsomag, valamint a készülő kultusztörvény. Az egyházak és az RMDSZ képviselői aktuális politikai kérdésekről is egyeztettek.
A megbeszélés előtt egy Bukarestben tartott sajtótájékoztatón újságírói kérdésre válaszolva Markó Béla leszögezte: csak az RMDSZ-en belül tárgyal Tőkés Lászlóval. Mint ismeretes, a találkozó hetek óta húzódik, mivel a felek nem jutnak egyezségre a helyszínről. Markó kételkedik abban, hogy Tőkés László hajlandó lenne tárgyalni vele. Az RMDSZ elnöke szerint a királyhágómelléki református püspök annyira gyűlöli a magyarság érdekvédelmi szervezetét, hogy a székházába sem teszi be a lábát.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.