Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:Numele cotidianului: Erdélyi Riport
Anul şi data apariţiei: 2005
Tematica: legea minorităţilor naţionale
Categoria articolului: ştiri
Titlul articolului: Õszig a helyükön maradnak
Numărul fotografiilor: 0
Acces online: https://www.riport.ro/mod.php?mod=userpage&page_id=175&menu=


Az RMDSZ a szenátusi és képviselõházi elnök leváltásának támogatását a kisebbségi törvénytervezet elfogadásához köti – állítják központi román napilapok. A kormánykoalíciónak ily módon nem sikerült a demokrata Emil Boc pártelnök által beharangozott mûködési naptárt felállítani, amely a szociáldemokrata házelnökök leváltását eredményezné. Meg nem nevezett források szerint Emil Boc, a Demokrata Párt (PD) ügyvezetõ elnöke arra kérte a Nemzeti Liberális Pártot (PNL), a Konzervatív Pártot (korábban PUR), valamint az RMDSZ-t, hogy július 1-jéig járuljanak hozzá a parlament mindkét házának szabályzatmódosításához, amelynek révén Adrian Nãstase és Nicolae Vãcãroiu leváltható lesz a törvényhozás élérõl még a nyári parlamenti szünet elõtt. Míg a liberálisok teljes mértékben egyetértettek a kezdeményezéssel, s a konzervatívok óvatosabbak az üggyel kapcsolatban, addig az RMDSZ határozott nemet mondott. Markó Béla kijelentette, hogy a parlament vezetõ politikusainak a leváltása csak szeptember 1-je után valósulhat meg. A politikus egyértelmûvé tette, hogy az RMDSZ mindaddig nem fogja támogatni a DP és az NLP kezdeményezéseit, amíg a kisebbségi törvénytervezetet nem fogadja el a törvényhozás. Az elutasítás másik okaként az integrációs folyamat veszélyeztetését nevezte meg a szövetségi elnök.
Mivel a koalíciós partnerek nem tudtak megegyezni a parlamenti vezetõk leváltásáról, a törvényhozás mûködési szabályzatát sem lehet módosítani.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.