Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:Numele cotidianului: Erdélyi Riport
Anul şi data apariţiei: 2005
Tematica: legea minorităţilor naţionale
Categoria articolului: ştiri
Titlul articolului: Napirenden áprilisban
Numărul fotografiilor: 0
Acces online: https://www.riport.ro/mod.php?mod=userpage&page_id=166&menu=


Többek közt a kulturális autonómia jogi keretét teremtené meg az a kisebbségi törvény, melynek elõzetes szövegtervezetét erre a hétre ígérték a kolozsvári RMDSZ Ügyvezetõ Elnökségén tartott múlt szombati sajtótájékoztatón, az RMDSZ szakértõi és jogászok ilyen irányú megbeszélései után.

Bár ez még nem végleges, a tervek értelmében a kisebbségi szervezetek belsõ választásokkal hozhatnának létre olyan döntéshozó testületeket, melyek a kulturális intézmények mûködését irányítanák. Ezeket a testületeket megalakulásuk után kormányhatározattal ruháznák fel a megfelelõ hatáskörökkel.
Egyelõre viták folynak arról, hogy egy kisebbség nevében több szervezet is alakíthat-e ilyen testületet, de Markó Béla közlése szerint ezeket a lehetõ legnagyobb nyitottság jegyében képzelik el, és akkor sem lennének politikai szervezetnek alárendelve, ha az hozza létre õket. A miniszterelnök-helyettes hangsúlyozta, hogy ez nem az RMDSZ testülete lenne.
A tervezetnek március végéig kell a kormány asztalára kerülnie, és azt áprilisban a kormány nyújtaná be a parlamentnek elfogadásra.
Varga Attila parlamenti képviselõ (képünkön), az RMDSZ kisebbségi törvényének tervezetét kidolgozó szakembercsoport tagja korábban azt nyilatkozta, hogy a kisebbségi törvény kidolgozásának szükségessége az RMDSZ programjában, választási programjában, de a kormány programjában is prioritásként szerepel. Elsõdleges cél egy olyan kerettörvény kialakítása, amely magában foglalja mindazokat a jelenleg hatályban levõ szabályokat, törvényeket, amelyek a nemzeti kisebbségek védelmére vonatkoznak, valamint az, hogy ezt az elvárásoknak megfelelõen kiegészítsék.
Annak érdekében, hogy a jogszabály minél hatékonyabb legyen, a képviselõ szükségesnek tartotta olyan alapfogalmak tisztázását, mint például azt, hogy mely kisebbségek tartoznak a nemzeti kisebbségek sorába, mely csoportokat tarthatunk számon nemzeti kisebbségként. Ugyanakkor azt is törvényes keretbe kell foglalni, hogy az egyén szabadon eldöntheti, mely nemzetiséghez tartozónak vallja magát.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.