Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:Numele cotidianului: Erdélyi Riport
Anul şi data apariţiei: 2005
Tematica: legea minorităţilor naţionale
Categoria articolului: ştiri
Titlul articolului: Államalkotó a kisebbség
Numărul fotografiilor: 0
Acces online: https://www.riport.ro/mod.php?mod=userpage&page_id=197&menu=


A szenátus elfogadta a kisebbségi törvény azon cikkelyét, amely kimondja: a nemzeti kisebbségek államalkotó tényezők. A felsőház hosszadalmasan vitatja a jogszabálytervezetet, és néhány cikkelyét szeretné átadni a képviselőháznak megtárgyalásra.

Verestóy Attila felsőházi frakcióvezető szerint a PRM szeretné megtorpedózni a kisebbségi törvényt. Ráadásul a koalícióban részt vevő konzervatívok is akadékoskodtak. Ők azt szeretnék, hogy a jogszabály kisebbségnek tekintse a magyar többségű megyékben a románságot, és alanyi jogon biztosítsanak számukra képviseletet az önkormányzatokban. Markó Béla demagógnak és bizarrnak nevezte Voiculescuék javaslatát.
A vita során a szenátorok megszavazták azt a módosítást, amely a „nemzeti közösség megfogalmazást” nemzeti kisebbségre változtatta. A szövetségi elnök szerint a módosítás nem érinti a törvény lényegét. Markó sokkal veszélyesebbnek tartja az időhúzást, mert ha kifutnak a határidőből, a tervezet eredeti formájában kerül a képviselőház elé. „Ezzel kárba veszne az a munka, melynek konkrét eredménye, hogy a kisebbségi törvény államalkotó tényezőnek ismeri el a nemzeti kisebbségeket” – vélte az elnök.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.