Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:Numele cotidianului: Erdélyi Riport
Anul şi data apariţiei: 2005
Tematica: legea minorităţilor naţionale
Categoria articolului: ştiri
Titlul articolului: Mégis együtt emlékeztek?
Numărul fotografiilor: 0
Acces online: https://www.riport.ro/mod.php?mod=userpage&page_id=173&menu=


Közel kétszáz fõs részvétellel zajlott le a trianoni döntés 85. évfordulója alkalmából tartott megemlékezés a Magyar Polgári Szövetség (MPSZ) szervezésében Háromszék központjában. A média közvetítésével a szervezõk arra kérték a résztvevõket, hogy gyászszalaggal jelenjenek meg a város Erzsébet parkjában, az 1940– 1944 között magasodó országzászló egykori helyén. Szombaton este az eredeti helyszíntõl távolabb került sor a megemlékezésre. Képviseltette magát a megemlékezésen az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) szervezet, de a tömeg többségét idõsek és középkorúak tették ki.

Beszédében Gazda Zoltán, az MPSZ sepsiszéki szervezetének elnöke (képünkön) a jelenrõl szólt: a magyar közösség érdekei kicsúfolásának nevezte a kisebbségi törvénytervezetet. Követelte, hogy Romániában vegyék figyelembe a Székely Nemzeti Tanács következetes harcát a Székelyföld területi autonómiájáért. „Székelyföldet a román kormányok évtizedeken keresztül kifosztották, útjai járhatatlanok, menekülõ gyermekei külföldön próbálnak szerencsét” – mondta Gazda, aki szerint a „Székelyföld utolsó órái konganak.”
Tóth-Birtan Csaba, az RMDSZ sepsiszentgyörgyi szervezetének elnöke hangsúlyozta, a médiában róla tévesen megjelentekkel ellentétben nem magánszemélyként, hanem hivatalos minõségében vesz részt a megemlékezésen. Úgy vélte, a Trianon-film vetítése megtörte a jeget, s a román közvélemény elõtt nyitva kell tartani a kérdést. Cáfolta, hogy az erdélyi magyarság határrevíziót akarna, a magyar közösség boldogulását a románsággal történõ együttélésben látja. Óvott az erõfitogtatástól, és hangsúlyozta: az autonómiához eszközökre van szükség, megvalósítása sok körülmény függvénye.
Elõzõleg az MPSZ közös szervezést kezdeményezett az RMDSZ-szel, de ez utóbbi kifogásolta a gyászszalagos nemzeti lobogó felvonását, valamint az elõzetesen meghirdetett helyszínt, javasolva a Megyei Könyvtár Gábor Áron-termét a megemlékezésre. A polgáriak ragaszkodtak az eredeti helyszínhez, emiatt úgy tûnt, hogy az RMDSZ kivonult a közös szervezésbõl.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.