Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:Numele cotidianului: Erdélyi Riport
Anul şi data apariţiei: 2005
Tematica: legea minorităţilor naţionale
Categoria articolului: ştiri
Titlul articolului: Nãstase „ára” a törvény?
Numărul fotografiilor: 0
Acces online: https://www.riport.ro/mod.php?mod=userpage&page_id=163&menu=


Hatalmas küzdelem folyik a bukaresti alsóházban, hogy Adrian Nãstasét (képünkön) kimozdítsák a házelnöki tisztségbõl. A liberális–demokrata szövetség módosítani szeretné a Képviselõház mûködési szabályzatát. A D.A. képviselõi ádáz lobbitevékenységet folytatnak, hogy meggyõzzék a jogi bizottság RMDSZ-es, humanista és a kisebbségi frakcióhoz tartozó tagjait, szavazzák meg a módosítást. Eddig annyit értek el, hogy a bizottság elhalasztotta a döntést, s ezzel idõt nyertek a koalíciós pártok. Ugyanis ha minden kormánypárti képviselõ megszavazza a módosítást, akkor sem lesz meg a többség. A szocdemeknek és a nagy-romániásoknak együtt 11 szavazatuk van a 23-ból, amihez hozzáadódna a szocdem közeli macedón hölgy szavazata. Ezért a liberális–demokrata szövetség taktikai lépésre szánta el magát: meggyõzte a kisebbségi frakció vezetõjét, hogy az olaszok képviselõjét ültesse át a közigazgatási bizottságból a jogiba.
Mircea Grosaru megjelenésével a jogi testületben 12–12-re egyenlítõdne az állás. A bizottsági elnök szavazata duplán számít, és ezzel megvolna a házszabály módosításához szükséges többség. Grosaru helyét az RMDSZ-tõl „alkudták el”, bizonyára adnak is valamit cserébe. Az RMDSZ vezetõi többször kijelentették, nem tekintik prioritásnak Nãstase leváltását. A koalíciós ellentmondás mögött – lapunk információi szerint – az áll, hogy az RMDSZ attól teszi függõvé a szavazatát, hogy a koalíciós társak elfogadják-e vagy sem a kisebbségi törvényt. Más szóval, ha a liberálisok és a demokraták a kabinetben és a törvényhozásban zöldutat engednek a kisebbségi törvénynek, akkor Markóék segédkeznek nekik, hogy megszabaduljanak a volt kormányfõtõl.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.