Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:Numele cotidianului: Erdélyi Riport
Anul şi data apariţiei: 2005
Tematica: legea minorităţilor naţionale
Categoria articolului: ştiri
Titlul articolului: A demokraták is akarják
Numărul fotografiilor: 0
Acces online: https://www.riport.ro/mod.php?mod=userpage&page_id=187&menu=


Az Országos Koalíciós Egyeztetõ Tanácsban a négy párt vezetõi többek között abban is megegyeztek, hogy határidõ nélkül ugyan, de támogatják az RMDSZ kisebbségi törvénytervezetét. Emil Boc demokrata vezetõ szerint a jogszabálytervezetet az õszi ülésszakon terjesztik a képviselõház plénuma elé.
A megbeszélésrõl kiadott dokumentumban a házelnökök menesztése és a közigazgatási törvény módosítása mellett kötelezik el magukat az aláírók. A nyilatkozat zárszavában említi a kisebbségi törvény támogatására vonatkozó koalíciós megállapodást – írja az Erdély ma.
Az RMDSZ által kidolgozott és benyújtott tervezetet a kormány már jó ideje elfogadta, és a kabinet jogszabálytervezeteként nyújtotta be a felsõ- és alsóház bizottságaiba. A szenátusban több-kevesebb huzavona után a tervezetet vitára alkalmasnak találták az illetékes bizottságok.
A tervezetnek nõtt az esélye arra, hogy törvénnyé váljon, mivel a demokraták támogatják, de amiatt is, hogy Mona Muscã lemondott miniszteri tisztségérõl. A volt tárcavezetõ ugyanis minden eszközzel igyekezett megakadályozni, hogy a leendõ jogszabályban szerepeljen a kulturális autonómia fogalma.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.