Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:Numele cotidianului: Erdélyi Riport
Anul şi data apariţiei: 2005
Tematica: legea minorităţilor naţionale
Categoria articolului: ştiri
Titlul articolului: Közös pontok kerestetnek
Numărul fotografiilor: 0
Acces online: https://www.riport.ro/mod.php?mod=userpage&page_id=172&menu=


A határokon túli magyarok autonómiatörekvéseivel kapcsolatban a budapesti kormány azt szeretné, hogy azokat ne csak politikai és ideológiai alapon közelítsék meg az érdekeltek, hanem előbb konzultáljanak arról, kinek mi az elképzelése – mondta Szabó Vilmos, a Miniszterelnöki Hivatal külkapcsolatokért és nemzetpolitikáért felelős politikai államtitkára (képünkön) Orosházán. A Nemzetpolitikánk és kisebbségpolitikánk az Európai Unióban című, a Baloldali Önkormányzati Szövetség által szervezett konferencia előtti sajtónyilatkozatában az államtitkár hangsúlyozta, hogy a kormány megvizsgálná, mi az, ami már megvalósult az autonómiatörekvésekből.

A magyar kormány autonóm szervezetnek tartja a Vajdasági Magyar Nemzeti Tanácsot, ám kérdés, hogy a vajdasági magyarság számára a tanács megalakulása pontosan mit jelent, és annak milyen a jövője.
Egy másik átgondolandó témának nevezte, hogyan tekintsenek az Erdélyben megfogalmazódó különböző elképzelésekre, a területi autonómiától a Romániában kormányzati pozícióban lévő RMDSZ által elkészített kisebbségi törvényjavaslatig.
Szabó Vilmos a Kárpát-medencei magyar értelmiség közös feladatának nevezte azt a tisztázó eszmecserét, amely arra adna választ, vajon lehetséges-e a magyarságot „valamilyen okmányszerűséggel, útlevéllel vagy mással vizsgálni, bevonva ebbe a körbe a magyar igazolványokat is”.
„Mi mindenképpen azt szeretnénk, már uniós tagként, ha megtalálnánk néhány olyan közös pontot, amelyben politikai felfogástól mentesen azt mondhatnánk: ezt akarjuk a követező évtizedben elérni” – mondta Szabó Vilmos.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.