Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:Numele cotidianului: Erdélyi Riport
Anul şi data apariţiei: 2005
Tematica: legea minorităţilor naţionale
Categoria articolului: ştiri
Titlul articolului: Az MPSZ-nek nem kell
Numărul fotografiilor: 0
Acces online: https://www.riport.ro/mod.php?mod=userpage&page_id=158&menu=


A Magyar Polgári Szövetség (MPSZ) háromszéki helyi szervezetei és néhány Kovászna megyei civil szervezet képviselõi megállapodtak: emberjogi szervezetek támogatását kérik, hogy rávegyék Traian Bãsescu államfõt, ne hirdesse ki a nemzeti kisebbségek törvényét az RMDSZ által javasolt formában, ha a parlament elfogadja a tervezetet – nyilatkozta Gazda Zoltán, a Háromszéki MPSZ elnöke a Mediafaxnak. A háromszéki MPSZ vezetõi szerint a kisebbségi törvénytervezet kiindulópontja a személyi elvû, illetve a területi autonómia kellene hogy legyen, amely célkitûzések szerepelnek az RMDSZ választási programjában, de a kisebbségi törvénytervezetbõl hiányoznak. Szerinte a kisebbségi törvénytervezet diszkriminatív, alkotmányellenes, és egy tervezet benyújtása a magyar polgári szervezetek megkérdezése nélkül káros lenne, különösen annak fényében, hogy a nemzeti kisebbségi törvény elfogadása Románia uniós csatlakozásának egyik feltétele.

Gazda Zoltán elmondta, arra kérik az RMDSZ-t, hogy vállalja az SZNT és az EMNT által kidolgozott autonómiatervezetek képviseletét, mivel az RMDSZ tervezete nem tartalmazza az autonómia kérdését.
Az MPSZ meg sem várta, hogy a tervezetet megfogalmazó bizottság összegyûjtse és értékelje a módosító indítványokat, aminek nyomán, ha szükséges, kiegészítik a törvényjavaslatot. Gazda szót sem ejtett arról, hogy nyújtottak-e be módosító indítványt a tervezethez. Márton Árpád háromszéki képviselõ szerint a kisebbségi törvény, amely tartalmazza a kulturális autonómiát, az elsõ lépés a romániai magyarság céljainak megvalósításához, ami nélkül viszont nehezen képzelhetõ el bármilyen autonómiaforma.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.