Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:Numele cotidianului: Erdélyi Riport
Anul şi data apariţiei: 2005
Tematica: legea minorităţilor naţionale
Categoria articolului: ştiri
Titlul articolului: Másodrangú románok?
Numărul fotografiilor: 0
Acces online: https://www.riport.ro/mod.php?mod=userpage&page_id=202&menu=


Hargita és Kovászna megye román civil szervezeteinek képviselõi bírósághoz fordulnak, ha az illetékesek eleget tesznek Albert Álmos sepsiszentgyörgyi polgármester, Kovászna megyei RMDSZ-elnök (képünkön) Codrin Munteanu prefektúraigazgató leváltását célzó felterjesztésének. Albert sajtóértekezleten jelentette be, hogy a kormányhoz fordul Munteanu menesztését kérve, ugyanis a polgármester szerint az igazgató köztisztviselõi minõségével összeegyeztethetetlen módon írta alá a két megye román pártjainak a kisebbségi törvény elfogadása elleni beadványát.
A tiltakozók szerint az RMDSZ- tisztségviselõ másodrendû állampolgároknak tekinti a két megye román lakosait. Szerintük Codrin Munteanunak alkotmányos joga a véleményét kinyilvánítani és kérelemmel fordulni bárkihez, bárhová. Munteanu „szolgálati idején kívül írta alá a nem politikai jellegû, állampolgári véleményt tartalmazó petíciót. Magánemberként tette, a Hargita–Kovászna megyei Románok Civil Fórumának elnöki minõségében. Az RMDSZ-elnök támadása visszaélés, hiszen megtorló intézkedéseket követel egy román állampolgárral szemben, aki csupán alkotmányos jogait gyakorolta” – áll a közleményben.
A két megye román civil szervezeteinek reprezentánsai kilátásba helyezték, hogy minden eszközzel megakadályozzák a Codrin Munteanut fenyegetõ sérelmet. Ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy fenntartják véleményüket, mely szerint a nemzeti kisebbségek státusára vonatkozó törvényjavaslat, „mely Románia alkotmánya és a nemzetközi jog által el nem ismert kollektív jogokat és kulturális autonómiát kíván bevezetni a kisebbségek javára, összeegyeztethetetlen a jelenlegi európai szellemiséggel, azokkal az értékekkel és törekvésekkel, melyek az etnikai szeparatizmus és szegregáció ellen irányulnak”.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.