Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:Numele cotidianului: Erdélyi Riport
Anul şi data apariţiei: 2005
Tematica: legea minorităţilor naţionale
Categoria articolului: ştiri
Titlul articolului: Hétvégi össztûz
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.riport.ro/mod.php?mod=userpage&page_id=201&menu=


 


Cozmin Guºã formációja, a Nemzeti Kezdeményezés Pártja (PIN) után a liberálisok kivételével valamennyi román parlamenti párt „megszólalt” a maga ellenvetéseit felsorakoztatva a kisebbségi törvénnyel kapcsolatban. Az ellenzéki szocdemek Marosfõre, a koalíciós konzervatívok Sepsiszentgyörgyre „szálltak ki”, mialatt az ugyancsak kormányzó demokraták elnöke, Emil Boc Gyulafehérvárról „üzent” e kérdés kapcsán.
Adrian Nãstase, a PSD ügyvezetõ elnöke (képünkön Geoanãval) kifejtette: a törvénytervezet 5. fejezetében javasolt megoldásokat egyértelmûen el kell utasítani, mivel azok célja nem a többség és kisebbség közti természetes kapcsolat biztosítása, hanem az elválasztás. Mircea Geoanã PSD-elnök leszögezte: „Ebben az országban nem fog sor kerülni az európai fejlesztési régiók etnikai alapon történõ átrajzolására, úgy, ahogy az RMDSZ elképzeli. Egyértelmû, hogy a tervezet kidolgozói kihasználták a koalíciós partnerek hozzá nem értését” – fogalmazott Geoanã. Utalva Eckstein-Kovács Péter RMDSZ-szenátor nyilatkozatára, mely szerint a Szövetség újragondolja részvételét a koalícióban, ha a kisebbségi törvénytervezet elbukik, Geoanã leszögezte: „Az RMDSZ-vezetõség által bevetett zsarolás és fenyegetés” elfogadhatatlan. A párt elnöke közölte, a PSD az Alkotmánybírósághoz fordul, ha a törvényt a jelenlegi formájában fogadják el.
Sergiu Andon konzervatív parlamenti képviselõ, az alsóház jogi bizottságának elnöke a kisebbségi törvény elfogadása mellett foglalt állást, a „mérgezõ cikkelyek” törlésének feltételével. Kijelentette: a kisebbségi törvényt nem lehet elutasítani, viszont tökéletesíteni kell. Andon hozzátette, a PC továbbra is harcolni fog, hogy a parlament elfogadja tervezetét, amely jogi keretet teremtene ahhoz, hogy a Hargita és Kovászna megyei románok önkormányzati képviselethez jussanak.
Emil Boc, a Demokrata Párt elnöke emlékeztetett arra, hogy a törvénytervezet két feltételnek kell hogy eleget tegyen: egyrészt igazodnia kell a Velencei Bizottság módosító javaslataihoz, másrészt összhangban kell lennie a nemzeti kisebbségek jogainak védelmérõl szóló nemzetközi normákkal. A PD vezetõje szerint az RMDSZ nem fog kilépni a kormánykoalícióból, és egy középutas megoldás születik majd a probléma rendezésére.
Felelõtlenek a PSD-vezetõk nyilatkozatai a kisebbségi törvény kapcsán, mindez egy olyan retorika részét képezi, amelynek eredményeképpen a párt újra az Iliescu által irányított nacionalista Társadalmi Demokrácia Romániai Pártjává válhat – jelentette ki Markó Béla RMDSZ-elnök. Markó kifejtette, nem adott ultimátumot a koalíciós partnereknek a kisebbségi törvénytervezet el nem fogadásának esetére, de a koalíción belüli egyezséget tiszteletben kell tartani a képviselõházban, a jogszabálytervezet elfogadását pedig nem kormányzati felelõsségvállalással kell elérni. „A kisebbségi törvény nem az RMDSZ, hanem a kormány és a koalíció tervezete, és ha nem sikerül tiszteletben tartani, akkor ez azt jelenti, hogy a koalíció nem mûködik” – fûzte hozzá Markó.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.