Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:Numele cotidianului: Erdélyi Riport
Anul şi data apariţiei: 2004
Tematica: legea minorităţilor naţionale
Categoria articolului: ştiri
Titlul articolului: Eckstein kisebbségi törvényt alkot
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.riport.ro/mod.php?mod=userpage&page_id=135&menu=
Eckstein-Kovács Péter Kolozs megyei RMDSZ-szenátor bejelentette, hogy kisebbségi törvényt kezdeményez, ha a parlamenti választásokon újabb mandátumot szerez. Eckstein elmondta, az 1996–2000-es kormányzati ciklusban, amikor õ volt a kisebbségügyi miniszter, nem volt elegendõ „politikai szándék” egy ilyen jogszabály kezdeményezésére és elfogadására. „Az RMDSZ- nek volt egy ilyen tervezete, de nem született konszenzus a kormány, az RMDSZ és a többi kisebbség között” – mondta a szenátor. Közölte, hogy a következõ mandátuma idején síkraszáll az igazságügyi reform mellett, de a helyi közigazgatás átalakítása mellett is, amely szerinte akár törvényhozási módosításokat is feltételezhet az ország közigazgatási-területi felosztásával kapcsolatban. Az RMDSZ-szenátor szerint tévedés ragaszkodni a jelenlegi felosztású fejlesztési régiókhoz, „amelyeket a törvény ereje, nem a megyék akarata hozott létre”.
Eckstein azon véleményének is hangot adott, hogy az RMDSZ-nek nem kellene görcsösen ragaszkodnia az SZDP-hez, ha az NLP–DP-szövetség megnyeri a novemberi parlamenti választásokat.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.