Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:Numele cotidianului: Erdélyi Riport
Anul şi data apariţiei: 19.01.2006
Tematica: legea minorităţilor naţionale
Categoria articolului: ştiri
Titlul articolului: Nem lépnek ki, nem zsarolnak, de…
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.riport.ro/mod.php?mod=userpage&page_id=212&menu=

„Nem fogadunk el semmilyen lényegi változtatást a kisebbségi törvény tervezetében, semmi olyan módosítást, amely a jogszabály célján, rendeltetésén változtatna” – jelentette ki Markó Béla. A szövetségi elnök sajtótájékoztatón ismertette, hogy az RMDSZ nem hajlandó lemondani a tervezetben szereplõ kulturális autonómiáról, és rámutatott: a kisebbségi törvény az Európai Unió számára is fontos jogszabály. Megerõsítette: a Szövetség a történtek ellenére nem kíván kilépni a koalícióból. A miniszterelnök-helyettes arra is figyelmeztetett, hogy az európai integráció a politikai pártok integrációját is jelenti. Egy olyan romániai politikai pártnak, amely tagja kíván lenni egy jelentõs európai pártszövetségnek, jelen esetben az Európai Néppártnak, annak vállalnia kell az illetõ szervezet elveit és értékeit is. „Néppárt által képviselt elvek és értékek összeférhetetlenek az ultranacionalista retorikával, de összeférhetetlenek a kisebbségek által igényelt és az együttélés szempontjából is fontos megoldások elutasításával is” – mondta Markó, aki reményét fejezte ki, hogy a konzervatív európai pártcsaládba belépni kívánó DP politikusai megértik, azonosulniuk kell a Néppárt európai irányultságával.
A szövetségi elnök korábban figyelmeztette a demokratákat, hogy az RMDSZ az EPP teljes jogú tagjaként köteles figyelemmel kísérni azt, ami egy tagfelvételét kérõ pártban történik. A DP elnöke, Emil Boc zsarolásnak minõsítette az erre vonatkozó kijelentést, noha Markó azt is elmondta: támogatja a párt felvételét a pártcsaládba, de a DP-nek is felül kell vizsgálnia a kisebbségi törvénnyel kapcsolatos álláspontját.
A képviselõházi vitában, illetve nyilatkozatokban a demokraták nyíltan támadták a tervezetet, s közvetve az RMDSZ-t. A DP azt kifogásolja, amit az ellenzék is: a kulturális autonómiát és autonómiatanácsok létesítését. Bocék lényegében a kormánnyal helyezkednek szembe, mivel a kisebbségi törvénytervezet mint a kormány elõterjesztése került a törvényhozás asztalára. A kabinet ugyanis elfogadta a most a demokraták és a szintén kormánypárti konzervatívok által vitatott tervezetet. Hírek szerint a DP szakemberei új kisebbségi törvényt akarnak kidolgozni és azt a törvényhozás elé terjeszteni.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.