Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:Numele cotidianului: Erdélyi Riport
Anul şi data apariţiei: 06.02.2006
Tematica: legea minorităţilor naţionale
Categoria articolului: ştiri
Titlul articolului: A kommentárok
Numărul fotografiilor: 0
Acces online: https://www.riport.ro/mod.php?mod=userpage&page_id=218&menu=


„A román államot ért sértésnek” minõsíti a Ziua a nemzetrõl szóló Európa tanácsi ajánlást. Az üzleti-pénzügyi összefonódásai révén a PNL egyik áramlatához közel álló napilap „a román hatóságok által hét napon át eltitkolt bombaként” tálalta, hogy „az RMDSZ-nek sikerült kikényszerítenie az Európa Tanácsban” a kisebbségi törvény megtámogatását. Ugyanis „az ET parlamenti közgyûlése Frunda György képviselõ kezdeményezésére elfogadta az 1735. számú ajánlást, amely támogatja a nemzeti kisebbségek területi autonómiájának elvét”.

„Ez a dokumentum – bár csak Ajánlás a címe – Romániára nézve kötelezõ”, s ha Románia „nem tartja tiszteletben az Ajánlást és megfigyelés alá kerül, elakad az ország csatlakozása az Európai Unióhoz” – vélte a lap.
Az ajánlás szerint – állítja a Ziua – az alkotmány „elsõ szakaszából el kell tûnnie a »nemzetállam« kitételnek”, továbbá „Románia köteles elfogadni a kisebbségek jogállását szabályozó törvényt, a vitatott »kulturális autonómia« tételével együtt”, a román jogszabályrendszert pedig úgy kell módosítani, hogy „lehetõvé tegye autonóm közigazgatási struktúrák megteremtését”.
A lapnak nyilatkozó Titus Corlateanu szociáldemokrata EP-megfigyelõ azt állítja, hogy „a magyar lobbi ilyenfajta akciói sértik a román államot”. Varujan Vosganian liberális párti strasbourgi képviselõ pedig úgy látja, hogy Frunda „túllépte” jelentése témájának határát, és azt „a kulturális autonómia irányába tolta el”.
Daniel Ionescu konzervatív párti (PC) képviselõ „zsiványságnak” bélyegezte a Frunda-jelentést. Mihai Tudose PSD-s képviselõ úgy vélte: „a kulturális autonómia rendben van, ezt gyakorolják”, az õ elégedetlensége „ott kezdõdik, amikor a kulturális autonómiát hídfõállásnak tekintik a területi autonómia felé”.
Az ajánlás miatti támadássorozatot Cozmin Gusa, a PIN elnöke indította el, amikor azt állította, Frunda nem Románia, hanem a magyarság érdekeit képviselte az Európa Tanácsban, ezért kérte a szenátor visszahívását, illetve leváltását a román küldöttség élérõl.
Adrian Severin, a román ET-delegáció tagja, aki opponense volt Frunda jelentésének, azt nyilatkozta, hogy azokkal a módosításokkal, melyekben az õ javaslatai is megtalálhatók, a dokumentum nem sérti az ország érdekeit, Frundát sem leváltani, sem visszahívni nem kell.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.