Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:Numele cotidianului: Erdélyi Riport
Anul şi data apariţiei: 12.01.2006
Tematica: legea minorităţilor naţionale
Categoria articolului: ştiri
Titlul articolului: Szélsõjobbról a koalícióba
Numărul fotografiilor: 0
Acces online: https://www.riport.ro/mod.php?mod=userpage&page_id=211&menu=


A Konzervatív Pártban (PC) talált helyet magának az a nyolc kolozsvári nagy-romániás politikus, aki kilépett Vadim Tudor alakulatából. A rebellisek tárgyaltak a Kolozs megyei demokratákkal is, de Boc alakulata hallani sem akart róluk. Voiculescu viszont befogadta õket. A kolozsvári PRM-szervezet elnöke azt nyilatkozta, azért választották a Konzervatív Pártot, mert ennek az ideológiáját érzik legközelebb magukhoz. Azzal, hogy a PC befogadta a PRM volt tagjait, beszivárogtatta a nacionalistákat a koalícióba. A konzervatívok, amikor még Román Humanista Pártnak nevezték magukat, valóban nem álltak messze a PRM szemléletétõl. Az aradi Szabadság szobor köztéri felállítása ellen elsõként a PUR tiltakozott, s szintén ez az alakulat szervezett utcai demonstrációt az emlékmû elhelyezése ellen. A PC a koalícióban elsõként próbálta megtorpedózni a kisebbségi törvényt a székelyföldi románság érdekeire hivatkozva.

A Kolozs megyei PRM hét helyi és megyei önkormányzati képviselõje után kilépett a pártból a Kolozs megyei szervezet elnöke is. A volt nagy-romániások így kívántak tiltakozni az ellen, hogy egyetlen erdélyi képviselõt sem választottak be a párt Állandó Bizottságába. A megyei vezetõség távozása a kolozsvári Ügyvezetõ Bizottság feloszlását is maga után vonta.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.