Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:Numele cotidianului: Erdélyi Riport
Anul şi data apariţiei: 04.05.2006
Tematica: legea minorităţilor naţionale
Categoria articolului: ştiri
Titlul articolului: Kettõs magyar prioritás
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.riport.ro/mod.php?mod=userpage&page_id=231&menu=


Brüsszelben tárgyalt a román államelnök Olli Rehnnel. Traian Basescu szerint a bõvítési biztos megerõsítette, hogy nem lesznek kellemetlen meglepetések. A román elnök pozitív hangvételû országjelentésre számít, s bízik abban, hogy a dokumentum összeállítói kellõképpen értékelik az országnak a csatlakozásért tett erõfeszítéseit. Basescu egyben felhívta a figyelmet arra, hogy a csatlakozástól számítva akár tíz év is eltelhet addig, ameddig Románia beilleszkedik az európai közösségbe.

Basescu brüsszeli látogatása elõtt EP-képviselõk tárgyaltak a román fõvárosban. Gál Kinga a néppárti frakció tagjaként rámutatott arra, hogy az országjelentésben, illetve a csatlakozás szempontjából nem lehet figyelmen kívül hagyni a romániai magyarság igényeit. A találkozón, Gál elmondása szerint, Basescu kifejtette: nem ért egyet a kisebbségi törvény tervezetében foglalt kulturális autonómiával, továbbá az önálló állami magyar egyetemmel.
Az EPP-frakció képviselõinek látogatása elõtt az EP szocialista frakciójának tagjai is jártak Bukarestben. Dobolyi Alexandra MSZP-s európai képviselõ szerint a monitoringbizottságnak az az álláspontja, hogy Románia felvételének egyéves elhalasztása rossz ízû döntés lenne, s nem is hozná meg a várt eredményt. A képviselõ szerint szó lehet viszont olyan „részleges” védzáradékokról, amelyeket Románia EU-csatlakozása mellett is bevezethetnek különbözõ konkrét területeken.
Eközben a romániai román sajtó arról cikkezett, hogy „a magyarok összehangolt támadást intéznek az Európai Parlamentben Románia európai uniós csatlakozásának megakadályozása érdekében”. E lapok mindegyike arról a Schöpflin György által kezdeményezett levélrõl számol be, amelynek aláírói felróják Olli Rehn bõvítési biztosnak, hogy Románia csatlakozásával kapcsolatban figyelmen kívül hagyja a romániai magyar kisebbség megoldatlan problémáit.
Egyébként Rehn nem válaszolt a romániai kisebbségekre vonatkozó kérdésekre azon a meghallgatáson, melyet a néppárti Elmar Brock képviselõ, az EP külügyi bizottságának elnöke kezdeményezett. A bõvítési biztos az e-mail kampányban érkezett levekre sem reagált.
Markó Béla a magyarságot és az RMDSZ-t ért vádakra válaszolva kijelentette: Romániában mind a kisebbségi kérdés, mind az európai integráció prioritás, de nem fogadja el, hogy Románia csatlakozását függõvé tegyék a kisebbségi kérdéstõl. „Mindkettõ elsõbbséget élvez, de a romániai magyaroknak érdekükben áll, hogy az EU-hoz csatlakozzanak. Ezenkívül teljesen egyetértek azzal, hogy a kisebbségek gondjait szóvá tegyék.”

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.