Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:Numele cotidianului: Erdélyi Riport
Anul şi data apariţiei: 21.12.2006
Tematica: legea minorităţilor naţionale
Categoria articolului: reportaje
Autorul articolului: Szűcs László
Titlul articolului: Milyen voltál, 2006?
Acces online: https://www.riport.ro/mod.php?mod=userpage&page_id=276&menu=JANUÁR
A Gazprom elzárta a csapokat Ukrajna felé, a nyomáscsökkenés miatt napokon belül gázellátási nehézségek adódnak több nyugat-európai és közép-európai államban. O Románia és Magyarország a térségben egyedülálló módon megállapodott a Nemzeti Fejlesztési Tervek összehangolásában. O Egy svéd bíróság megtagadja Gregorian Bivolaru szexguru kiadását a román hatóságoknak. O Csíkszeredában megnyílik a magyar főkonzulátus. O Ideiglenesen Ehud Olmert vezeti az izraeli kabinetet, miután Ariel Saron állapota újabb agyvérzését követően válságosra fordult. O Nyolc kolozsvári nagy-romániás helyi politikus belép a Konzervatív Pártba (PC). Néhány nappal később a PC-vel fuzionál a Román Nemzeti Egységpárt (PUNR). O Ausztria tölti be fél éven át az Unió soros elnöki tisztségét. O A képviselőházi vitában nyíltan támadja a Demokrata Párt a kulturális autonómiát, illetve az autonómiatanácsok létrehozását. O Markó Béla szerint az RMDSZ semmiféle lényegi módosításhoz nem járul hozzá a kisebbségi törvény vitájában. O Angela Merkel kancellár washingtoni látogatása után véget ért a többéves német–amerikai mosolyszünet. O Állandó járatot indított Budapest és Marosvásárhely között a Malév. O Sólyom László államfő kitűzi a parlamenti választások időpontját. O A Hamász nyeri meg a Fatahhal szemben a palesztin választásokat. O Bukarestben a kormánypalota közelében halálos kutyaharapás ér egy japán üzletembert.

FEBRUÁR

A Vatikánnal kötendő szerződés miatt koalíciós válság tör ki Szlovákiában. O A dán Jyllands Posten lapban közölt Mohamed-karikatúrák miatt világméretű dánellenes tiltakozó akciók kezdődnek, több külképviseletet feldúlnak. O Éles kormánypárti és ellenzéki támadások érik Frunda György szenátort, ET-raportőrt, a kisebbségeket érintő jelentéstervezete miatt. O Emil Boc, a PD elnöke a Frunda-ügy nyomán az RMDSZ-től lojalitást kér vagy a koalíció elhagyását. O Megtartja a ciklus utolsó plenáris ülését a Magyar Országgyűlés. O Lezajlott a torinói téli olimpia. O A román szenátus leszavazza az Országos Diszkriminációellenes Ügynökség (DNA) megalakítására vonatkozó rendeletet. O Orbán Viktor a Fidesz „országépítő gyűlésén” bejelenti: „Lesz kettős állampolgárság!” O Madárinfluenza eseteket észleltek több európai országban, köztük Svájcban, valamint egyes nyugat-afrikai államokban.

MÁRCIUS

Nagyváradon immár másodízben adják át az Aranyalma Díjakat. A kitüntetettek között jelen van Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke. O A Magyar Televízió ajánlatának megfelelően májustól az MTV egyórás „műsorablakában” megkezdheti műsorai sugárzását az Erdélyi Magyar Televízió. A Duna Televízió hasonló jellegű ajánlatot tesz. O A két vezető román kormánypárt megállapodik: 2007. január elsejéig megőrzik a D.A. Szövetség egységét. O Tankegységek mozgósítását jelenti Székelyudvarhely térségéből a Magyarok Világszövetsége. A hír megalapozatlannak bizonyul. O 75 éves Mihail Gorbacsov egykori szovjet főtitkár, 80 éves Andrzej Wajda lengyel filmrendező. O Az USA fenyegető tartalmú nyilatkozatot ad ki az iráni atomprogram kapcsán. O Eredmény nélkül zárul az RMDSZ vezetői és Basescu elnök közötti szűk körű találkozó. O „Ha az áprilisi országjelentés kedvezőtlen lesz, biztosan halasztódik egy évvel Románia uniós csatlakozása” – közölte Franco Frattini igazságügyi biztos. O Vizsgálat indul Adrian Nastase volt kormányfő ellen. O Március 15-én incidensek nélkül zajlik le Székelyudvarhely főterén az első Székely Nemzetgyűlés. Másnap Basescu elnök tesz látogatást a városban. O Lukasenko elnök újabb választási győzelmét követően állandósulnak a tüntetések a fehérorosz fővárosban. O Hágai börtöncellájában meghal Slobodan Milosevic volt jugoszláv elnök. O Mikola István korábbi egészségügyi miniszter a Fidesz miniszterelnök-helyettes jelöltje. O Ukrajnában hatalmi patthelyzet alakul ki a választások után, a kárpátaljai magyar szervezetek a vártnál rosszabbul szerepelnek. O 85 éves korában elhunyt Stanislaw Lem lengyel sci-fi író. Elhunyt Béres József, a nevét viselő vitalizáló cseppek megalkotója. O A Kadima párt által megnyert választás után beiktatják hivatalába Ehud Olmert addigi ideiglenes kormányfőt. O „Csak azután vagyok hajlandó elítélni a kommunizmust, ha a bukott rendszerről alapos történészi tanulmány készül” – mondta a római EPP-csúcs előtt a román államfő.

ÁPRILIS

Magyarországon kormánypárti előnyt hoz a választások első fordulója. Az MDF parlamenti tényező marad. O Olaszországban a Romano Prodi vezette baloldali koalíció szerez minimális előnyt. O Egy nemzetközi futballmérkőzés után a Golden Blitz vendéglőben italozik hajnalig Basescu elnök a Steaua-tulajdonos, PNG-pártelnök Gigi Becalival, a román politikum botrányos figurájával. O II. Albert monacói herceg egy kutyaszánon eléri az Északi-sarkot. O Constantinescu román exállamfő arra kéri az egykori Securitate iratait vizsgáló bizottságot, hogy bocsássák a rendelkezésére a Basescu együttműködését igazoló dokumentumokat. O Előnyét tovább növelve a koalíció pártjai szerzik meg a győzelmet Budapesten a második fordulóban. O Sikorski lengyel védelmi miniszter a Molotov–Ribbentrop paktumhoz hasonlítja a Balti-tenger fenekén húzódó orosz–német gázvezeték tervét. O Több alkalommal is RMDSZ-ellenes nyilatkozatokat tesz Monica Macovei igazságügy-miniszter. O Ion Iliescu exelnök bugyutának nevezi Mircea Geoana szocdem pártelnököt, aki előzőleg Iliescut szenilisnek minősítette.

MÁJUS

Dick Cheney amerikai alelnök Vilniusban élesen bírálja Oroszországot az év eleji, gázzal történő zsarolás miatt. Moszkvában új hidegháború kezdeteként értékelik Cheney szavait. O Bécsben műtik meg porckorongsérvvel Basescu államfőt, miután elutasítja, hogy a beavatkozást a román fővárosban végezzék el. O Ahmadinezsád iráni elnök levélben fordul Bush elnökhöz. O A szociáldemokrata pártelnök, Geoana cáfolja együttműködésüket a nagy-romániásokkal. A PRM elnöke, Vadim Tudor előzőleg együttműködési megállapodásról beszélt. O Egy liberális pártrendezvényen Temesváron Mircea Dinescu demokrata pártiakat karikírozó pamfletjén derülnek a liberális vezetők, köztük maga a kormányfő is. A történtek után Basescu elnök nem fogadja bécsi betegágyánál a miniszterelnököt. O „Csak az integrációs félelem tartja össze a kormányt” – nyilatkozza az Erdélyi Riportnak Markó Béla. O Az Egyesült Államokban az iskolát kezdő gyerekek 55 százaléka nem a fehér fajhoz tartozik – jelenti a lakosságnyilvántartó hivatal. O A román polgárok 54 százaléka a kormányt cserélné le, 24 százalékuk csupán Tariceanu miniszterelnököt. O Pozsonyban illegális idegenvezetés miatt őrizetbe vesz a rendőrség két magyarországi középiskolai tanárt. Egy SRI (Román Hírszerző Szolgálat) -jelentés elképzelhetőnek tartja, hogy a Brassó megyei Feketehalomban Magyarországról behurcolt fertőzött szárnyasok okoztak madárinfluenzát. O A montenegrói népszavazáson a véleményt formálók 55,5 százaléka dönt úgy, hogy Montenegró 83 év után elszakadjon Szerbiától. O XVI. Benedek pápa látogatást tett az egykori auschwitzi koncentrációs táborban. A román kabinet átalakításáról állapodtak meg a koalíció vezetői.

JÚNIUS

Nem tapsolja meg a tömeg a csíksomlyói búcsún Dávid Ibolyát és az MDF képviseletében érkező zarándokokat. O George Copost az államminiszteri tisztségben a konzervatívok részéről Voiculescu pártelnök váltja. O Németországban megkezdődik a labdarúgó-világbajnokság. O Az amerikai erők Irakban megölik Abu Muszad az-Zarkávi terrorista vezért. O Visszahívja a kabinetből államminiszterét, Gheorghe Pogeát a Demokrata Párt. O A ditrói futballpályán az SZNT megrendezi a második Székely Nemzetgyűlést. O A Robert Fico vezette baloldali Smer nyeri meg a szlovákiai választásokat. O Egy tévévitában türelmét vesztve magyar nyelvre váltva érvel Frunda György szenátor, akit Monica Macovei hoz ki a sodrából. Először szólal fel a parlament két háza előtt Basescu elnök, aki éles szavakkal bírálja a kormány – ezen belül a liberális tárcavezetők – munkáját. O Budapestre látogat Bush amerikai elnök az 56-os forradalom 50. évfordulója alkalmával. O Elhagyja a koalíciót a Konzervatív Párt, ha folytatódik a Voiculescu pártelnök elleni politikai hadjárat. O „A célom visszahozni az RMDSZ-be azokat, akik eddig nem találták a helyüket, vagy éppen a külső ellenzéket alkotják” – mondta a Riportnak adott interjújában Frunda György szenátor.

JÚLIUS

A Magyar Koalíció Pártja nélkül alakította meg kormányát Robert Fico. A kabinetben helyet kapott a Slota vezette magyarellenes retorikájú párt, valamint a Meciar exkormányfő vezette alakulat. O A román államfő szerint Romániának a Moldovai Köztársasággal együtt kellene az EU-hoz csatlakoznia. A két ország egyesülésére vonatkozó célzást Kisinyovban nem kommentálják. O Újabb belpolitikai válsághelyzetet okoz Tariceanu kormányfő váratlan bejelentése arról, hogy Románia kivonja Irakból 890 fős békefenntartó kontingensét. A javaslatot a Legfelsőbb Védelmi Tanács megvétózza. O Autóbalesetben életét veszti Balló Áron, a kolozsvári Szabadság napilap főszerkesztője. O Orosz különleges alakulatok megölik Samil Bászájev csecsen terrorista vezért. O Olaszország döntőbeli győzelmével véget ér a németországi foci-vb, a döntő egyik drámai pillanatában Zinedine Zidane mellbe fejeli az őt provokáló olasz Materazzit. O Meg nem erősített budapesti hírek szerint megszűnik a Határon Túli Magyarok Hivatala. O „Egy politikus csak akkor tekinthető politikailag halottnak, ha már tényleg meghalt” – mondja a Riportnak adott interjújában Adrian Severin volt román külügyminiszter. O Sok civil áldozatot követelő háború tör ki Izrael és Libanon között. O Kijevben összeverekednek Viktor Janukovics és Julia Timosenko hívei. O A háború kitörése után több száz román állampolgár menekül haza Dél-Libanonból. O Orbán–Markó, majd Markó–Tőkés találkozó fémjelzi a 17. Bálványosi Nyári Szabadegyetemet. O Nyomtalanul eltűnik Bukarestből az iraki román túszügyben érintett jordániai származású üzletember. A román hatóságok, beleértve a titkosszolgálatokat, nem tudják, hogy Omar Hayssam miként hagyta el az országot. O Bukarestben elhunyt Szász János, „a legpublicistább publicista.” O Az RMDSZ reformját sürgeti a marosvásárhelyi Félsziget fesztiválon a szövetség néhány fiatal politikusa. O A PD nélkül tanácskozó koalíciós pártok az államtitkárok számának egyharmados csökkentéséről döntenek. Az RMDSZ Csutak István integrációs államtitkártól válik meg.

AUGUSZTUS

Kitör a romániai szekusdossziék botránya azt követően, hogy az egyik fővárosi napilap megszellőztet egy 29 politikus nevét tartalmazó listát. Mint közben kiderül, a listán egyaránt szerepelnek az egykori titkosrendőrséggel együttműködők, illetve olyanok, akikről ún. megfigyelési (követési) dosszié készült. Utóbbiak között szerepel a listán több erdélyi magyar politikus is. O Az állítólag gyomorrákban és Parkinson-kórban szenvedő Fidel Castro kubai elnök ideiglenesen öccsére, Raul Castróra ruházza át hatalmát. O Huszonöt éves a személyi számítógép. O Libanonban életbe lép a tűzszünet. O Kizárják a PNL-ből Mona Musca korábbi kulturális minisztert, akiről bebizonyosodott, hogy együttműködött a Securitatéval. Musca a legfrissebb felmérések szerint az ország második legnépszerűbb politikusa az államfő után. O „Helyesnek tartom, hogy a dossziék közéleti részére rálátásuk legyen a választóknak” – nyilatkozza a Riportnak Verestóy Attila szenátor. O ENSZ békefenntartó alakulatok érkeznek Dél-Libanonba. O Dan Voiculescu konzervatív pártelnök szerint Basescu elnöknek együttműködési dossziéja van. „Hagyjatok engem békén ilyen dolgokkal” – reagál az érintett. O Kelemen Hunor képviselő blogjában közzéteszi megfigyelési dossziéjának anyagát. O Egy szlovák futballmeccsen magyarellenes transzparens jelenik meg. O Érdemi eredmények nélkül zárul Göncz Kinga magyar külügyminiszter bukaresti látogatása. O Románia nem küld békefenntartó csapatokat Libanonba – dönt a Legfelsőbb Védelmi Tanács.

SZEPTEMBER

Elhunyt Faludy György költő. O Ellentmondásos, nem etnikai jellegű incidens történik a román–magyar határ közelében Érmihályfalvánál. O Szekus múltja miatt kizárják a Nemzeti Liberális Pártból Ioan Ghisét, Brassó polgármesterét. O Markó Béla az Erdélyi Riport oldalain és internetes oldalán részleteket hoz nyilvánosságra megfigyelési dossziéjából. O Budapesten harmadízben ülésezik a Szili Katalin által létrehozott Kárpát-medencei Képviselők Fóruma. O A kisebbségi törvény érdekében levélben fordul Franco Frattini igazságügyi EB-biztoshoz és Olli Rehn bővítési biztoshoz Markó Béla. O „Állandóan csúcsértekezünk, s mindenki úgy érzi, ő az a csúcs, amely köré értekezletet kerítünk” – nyilatkozza a budapesti Fórum után a Riportnak Markó Béla. O Súlyos belpolitikai válsággá terebélyesedő botrányt okoz Gyurcsány Ferenc májusi, önleleplező balatonőszödi beszéde. O Budapesten zavargás tör ki néhány nappal a Gyurcsány-beszéd nyilvánosságra kerülése után, tüntetők egy csoportja többórás közelharc után elfoglalja a Magyar Televízió Szabadság téri székházát. O Elhunyt Oriana Fallaci olasz újságírónő. O Bukarestben meghalt Silviu Brucan, az egyik legismertebb román politikai elemző. O Egy Insomar-felmérés szerint Gigi Becali (PNG) az ország legnépszerűbb ellenzéki politikusa 38 százalékos szimpátiaaránnyal. O Tiltakozáshullámot vált ki az iszlám országokban XVI. Benedek pápa egyik németországi beszéde. O Hivatalossá válik a hír: Románia 2007. január 1-jétől csatlakozik az EU-hoz. O Autonómiaelképzelései miatt heves román össztűz zúdul Markó Bélára. O Basescu elnök ellenzéki, szociáldemokrata kötődésű vezetőt jelöl a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) élére. 79 éves korában Budapesten elhunyt Sütő András író.

OKTÓBER

A koalíciós pártok súlyos vereségét hozzák a helyhatósági választások Magyarországon. Demszky Gábor megőrzi főpolgármesteri székét. O A Fidesz elnöke felszólítja a kormánypártokat: 72 órán belül menesszék Gyurcsány Ferencet. Miközben a Kossuth téren állandósulnak a demonstrációk, a Parlament bizalmat szavaz a kormányfőnek. O 2007. április 22-re összehívják az RMDSZ újabb kongresszusát. O „Egy vezető politikusban kell lennie annyi erőnek, hogy visszavonuljon, amikor azt gondolja, hogy ez így helyes” – mondja az Erdélyi riportnak adott interjújában Kuncze Gábor, az SZDSZ távozó elnöke. O Incidensek nélkül zajlik le Aradon az október 6-i megemlékezés. O Észak-Korea föld alatti nukleáris kísérleti robbantást hajt végre. O Románia a fogyasztásbővülés terén megelőzi Kínát. O Szilágyi Domokos költő egykori securitatés besúgói múltját igazoló dokumentumok kerülnek nyilvánosságra. „Mindaz, ami velünk történt, nemcsak elmondhatatlan, hanem felfoghatatlan is” – mondta a hírrel kapcsolatban Gálfalvi György, a Látó folyóirat főszerkesztője. O Markó Béla agyagfalvi beszédében ismételten kiáll a székelyföld autonómiája mellett. O Öttagú platformot alakít Theodor Stolojan vezetésével a liberális belső ellenzék. Az SZDSZ ellenzi, hogy Magyarország korlátozza piacán a bolgár és román munkavállalók megjelenését. O Meghaladja a 300 millió főt az Egyesült Államok lakossága. O „Nem hiszem, hogy reggel szociáldemokrataként borotválkozik valaki, este pedig néppártiként zuhanyozik” – nyilatkozza a Riportnak Puiu Hasotti liberális szenátor. O Súlyos zavargások vannak Budapesten az 56-os forradalom 50. évfordulóján. O Marosvásárhelyen négyszemközti megbeszélést folytat Markó Béla és Csapó I. József. Néhány nappal később utóbbi, a Székely Nemzeti Tanács elnöke lemond tisztségéről, s minden magyarázat nélkül távozik a közéletből. O Romániában megszűnik a kötelező sorkatonai szolgálat. O Gheorghe Funar szerint az RMDSZ – melyet terrorszervezetnek nevez – még az ország uniós csatlakozása előtt fegyveres konfliktust robbant ki. O A szekusmúlt gyanújába kevert Varujan Vosganian helyett Leonard Orbant jelöli Románia az EB-biztosi tisztségre.

NOVEMBER

Bagdadban halálra ítélik Szaddám Huszein volt iraki elnököt. A per folytatódik. Kolozsvárott megbeszélést folytat Tőkés László és Markó Béla, közös munkacsoportok létrehozásáról döntenek. O Az IMAS felmérése szerint az RMDSZ népszerűsége 7 százalékon áll. O Demokrata párti győzelmet eredményeznek az Egyesült Államokban a törvényhozási választások. O Élelmiszer-biztonsági okokra hivatkozva jelentős, igaz, átmeneti korlátozással sújtja az EU 2007-től a román élelmiszer-kivitelt. O Budapesten lezajlik a második közös, román–magyar kormányülés. A két fél közös történelemkönyv megírását helyezi kilátásba. O Segolene Royal a francia szocialisták államfőjelöltje. O Az EP külügyi bizottsága szerint Románia és Bulgária csatlakozása gyöngítené az Uniót. O Funar szenátor szerint az elmúlt két év egyetlen kormányrendelete sem érvényes, mert azokat Tariceanu kormányfő nem teljes nevével írta alá. O A Babes–Bolyai Tudományegyetem szenátusa rongálás miatt felbontja két adjunktus munkaszerződését, mivel korábban kétnyelvű táblákat helyeztek el az egyetem területén. O A kolozsvári döntés páratlan összefogást eredményez Budapesten: közös ötpárti tiltakozó nyilatkozatot adnak ki. O Ecuadorban is baloldali államfőt választottak, korábban Brazíliában nyert ismét Lula da Silva, s a választók a venezuelai Chavezt is megerősítették tisztségében. O Egy párizsi sportkórházban megműtik a korábban motorkerékpár-balesetet szenvedett Tariceanu kormányfőt.

DECEMBER

Finiséhez érkezik a lej denominalizációja. O Románia egy év alatt 21 helyet ugrott előre a világ legdrágább országainak listáján. O Elhunyt Puskás Ferenc labdarúgó, az Aranycsapat tagja. O Törökországba látogat XVI. Benedek pápa. O A Konzervatív Párt kilép a koalícióból, kisebbségi kabinet vezeti az országot. O Távollétében ünneplik Fidel Castro 80. születésnapját. O 91 éves korában elhunyt Pinochet chilei exdiktátor. O Újraválasztja a PSD az elnöki tisztségbe Mircea Geoanat. Ion Iliescu a párt tiszteletbeli elnöke. O Új liberális párt létrehozását jelenti be Theodor Stolojan. Az EU részlegesen felfüggeszti a csatlakozási tárgyalásokat Törökországgal. O Március első napjaiban tartja Aradon a soron következő kongresszusát az RMDSZ – dönt korábbi határozatát megváltoztatva a szövetség miniparlamentje. O Budapesten a Parlament elfogadja a Gyurcsány-csomag egyik alappillérét, a kórháztörvényt.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.