Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:Numele cotidianului: Erdélyi Riport
Anul şi data apariţiei: 2005
Tematica: legea minorităţilor naţionale
Categoria articolului: ştiri
Titlul articolului: Államtitkárok a reformokról
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.riport.ro/mod.php?mod=userpage&page_id=174&menu=  Múlt heti sepsiszentgyörgyi látogatásuk alkalmával a helyi gondok felmérése mellett tárcájuk terveit, illetve a várható jogi változásokat ismertette Kötõ József oktatási államtitkát (képünkön, balra) és Székely Ervin egészségügyi államtitkár (képünkön, jobbra). Elõbbi közölte, hogy módosítani kell az oktatási törvényt annak érdekében, hogy a bolognai folyamathoz való csatlakozás eredményeként Románia munkaerõpiacát integrálhassa az európaihoz. Kötõ szóvá tette a kisebbségek nyelvén kiadott tankönyvek hiányát és kifogásolható minõségét, hozzátéve, hogy a kérdés megoldást nyert: a tárca 3950. számú miniszteri rendelete szerint idén szeptember elsejétõl csak a nyelvrontó fordításoktól és szakszerûtlenségtõl mentes, a szaktárca által láttamozott anyanyelvi tankönyveket kapnak az iskolák. Módosul a történelem és a földrajz oktatása is a kisebbségi törvénytervezet elfogadása esetén, ugyanis a korábbiaktól eltérõen magyar nyelven tanítják a két tantárgyat a kisebbségi tannyelvû iskolák minden évfolyamán. Hasonló a helyzet a VIII. osztályt végzettek vizsgájával, mert a jövõ évtõl megszûnnek a szakmai szempontból vitatható, nehéz tételek.
Székely elmondta, hogy néhány héten belül a Szenátus megvitatja azt a törvénytervezetet, melynek elfogadása esetén az orvosok megvásárolhatják rendelõiket, s így javulhat szolgáltatásaik minõsége. Továbbá elõrehaladott állapotban van az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS) autonómiáját szabályozó törvénytervezet, melynek révén megszûnne az a gyakorlat, hogy a kormány benyúl a biztosító zsebébe, illetve a továbbiakban nem töltheti be az CNAS elnöki tisztségét egészségügyi minisztériumi vezetõ. Az elképzelés szerint a biztosító kizárólag a parlamentnek tartozik felelõsséggel. Decentralizálják az egészségügyi rendszert úgy, hogy az ügyintézés és alapok kezelése átkerül a választóiknak felelõsséggel tartozó helyi önkormányzatokhoz, a megyei közegészségügyi igazgatóságok (DSP) pedig a monitoring és ellenõrzési tevékenységet tartják meg maguknak. Hasonló a helyzet a Közegészségügyi Minisztériummal, amelynek tevékenysége a közeljövõben csak az ellenõrzésre és a megelõzésre szorítkozik.
A kórházak privatizációja kapcsán Székely Ervin elmondta, minden állampolgárnak joga van az egészségügyi ellátáshoz, s ez a jog csorbulna abban az esetben, ha a tömegesen magánkézbe került kórházak orvosi illetékek alkalmazásával korlátoznák a betegek befogadását.
Székely szerint egyidejûleg kell biztosítani az állampolgárok jogát az orvosi ellátáshoz, az orvosok jogát a jobban megfizetett munkához, valamint a magasabb jövedelmû páciensek jogát a jobb minõségû egészségügyi szolgáltatásokhoz.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.