Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:Numele cotidianului: Erdélyi Riport
Anul şi data apariţiei: 2005
Tematica: legea minorităţilor naţionale
Categoria articolului: ştiri
Titlul articolului: Egyenként, ha közösen nem?
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.riport.ro/mod.php?mod=userpage&page_id=174&menu=Nem foglalkozik más törvénytervezettel az RMDSZ, amíg nem fogadtatják el a kisebbségi törvényt – döntöttek együttes ülésükön a Szövetség szenátorai és képviselõi. A honatyák mindegyike úgy vélte, hogy ez nem megfelelõ idõpont a területi autonómia kérdésének elõterjesztésére, amit a Székely Nemzeti Tanács kezdeményezett ismét.
Toró T. Tibor, aki egyébként az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács alelnöke is (képünkön), úgy fogalmazott, hogy a képviselõk nem tartották idõszerûnek az autonómiastatútum benyújtását, mert ez akadályozná a kisebbségi törvénytervezet elfogadását. Toró elmondta, szerinte sem célszerû, hogy változatlan formában újra a parlament elé terjesszék az autonómiastatútumot, de errõl párbeszédet kezdeményez majd az SZNT képviselõivel. A képviselõ csak akkor terjesztené elõ ismét a törvényhozásban a javaslatot, ha az SZNT vezetõi meggyõzik ennek értelmérõl.
Az SZNT vezetõsége elõzõleg nyílt levélben kérte az RMDSZ parlamenti frakcióinak tagjait, elsõsorban a Székelyföldön megválasztott szenátorokat és képviselõket, hogy terjesszék a parlament elé a Székelyföld autonómiájáról szóló törvénytervezetet. A levél szerint az SZNT májusban egyenként fordult az RMDSZ-es szenátorokhoz és képviselõkhöz, támogatást kérve a tervezet benyújtásához. A Csapó József aláírásával megjelent levél szerint a Szövetség honatyáinak ez a magatartása „ellentmond a választási kampányban tett vállalásuknak, akadályozza a törvénytervezet parlamenti vitájának megkezdését, de szolgálhatja a román hatalom érdekeit, hogy bármilyen eszközzel megakadályozza a Székelyföld autonómiájának elnyerését, megsemmisítse a székelység autonómiatörekvéseit”.
Puskás Bálint szerint az elõterjesztés elutasítása nem jelenti azt, hogy az RMDSZ nem tartja be a programjában vállaltakat, és a megfelelõ idõpontban napirendre kerül a területi autonómia is. A prioritás most a kisebbségi törvény – hangoztatta a szenátor.
Gazda Zoltán, az SZNT háromszéki elnöke szerint „elfogadhatatlan, hogy miközben az RMDSZ tisztségviselõi fél évvel ezelõtt nagy hangon hirdették: területi autonómiát a Székelyföldnek, most a tálcán szolgáltatott statútumot lesöprik az asztalról”.
Az MPSZ háromszéki szervezete felhívja az RMDSZ-képviselõk figyelmét, hogy a frakciódöntés ellenében egyéni kezdeményezésre még elõ lehet terjeszteni a projektet. Tekintetbe véve, hogy a szenátorok és képviselõk egyhangúlag ítélték idõszerûtlennek a beterjesztést, kicsi a valószínûsége az egyéni beterjesztésnek.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.