Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:Numele cotidianului: Erdélyi Riport
Anul şi data apariţiei: 2005
Tematica: legea minorităţilor naţionale
Categoria articolului: ştiri
Titlul articolului: Megfúrták a szocdemek
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.riport.ro/mod.php?mod=userpage&page_id=195&menu=


 

  Szeptember 28-án járt le az a 45 nap a kisebbségi törvény benyújtását követően, hogy a törvényhozás nem vitatta meg és nem döntött a jogszabálytervezetről. Ez azt jelentette, hogy az alkotmány előírása szerint a honatyák hallgatólagosan elfogadták a jogszabályt. A kisebbségi törvénytervezetet, melyet az RMDSZ kezdeményezett, a kormány még a nyári szabadság előtt elfogadta, és mint a kabinet tervezetét terjesztették a törvényhozás elé. A Szenátusban az ellenzék fúrta meg a tervezet hallgatólagos elfogadását. Utolsó nap Mircea Geoană szenátor, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke javasolta, hogy a kisebbségekről szóló törvény esetében ezt határidőt 45-ről 60 napra növeljék, mert szerinte „bonyolult, szövevényes” jogszabályról van szó. Javaslatát a Szenátus plénuma 52-48 arányú szavazattal elfogadta. A javaslatot támogatták az PSD, a Nagyrománia Párt (PRM) szenátorai, valamint egy liberális és két konzervatív párti szenátor is. Utóbbiak a szavazáskor – állítólag félreértésből és eredeti szándékuk ellenére szavazták meg az ellenzéki javaslatot.
Verestóy Attila felsőházi frakcióvezető az MTI-nek elmondta: ez a fordulat, amely a kormánykoalíció egyes szenátorainak hiányzása, illetőleg átszavazása miatt állt elő, azzal a kockázattal járhat, hogy a romániai kisebbségek státusáról az RMDSZ kezdeményezésére a kormány által 45 nappal ezelőtt benyújtott törvénytervezet érzelmi túlfűtöttséggel terhelt, elfogult politikai vita martalékává válik a román törvényhozásban. Verestóy szerint az RMDSZ-nek jó lett volna a hallgatólagos elfogadás.
A szenátor közölte: „A múlt heti szenátusi döntés előtt volt egy koalíciós egyezség, hogy e törvény esetében a koalíciós társak támogatják az RMDSZ elképzelését. Elvártuk volna, hogy a koalíciós társak teljes létszámba részt vegyenek az ülésen, illetőleg, hogy a PSD-javaslat ellen szavazzanak. A legtöbben a Konzervatív Pártból hiányoztak, ráadásul a jelenlevők közül egyikőjük átszavazott, de voltak hiányzói a liberális és a demokrata párti frakciónak is.”
Az RMDSZ nem fél a törvénnyel kapcsolatos politikai vitától, hiszen abban részletesen kifejtheti véleményét a törvénytervezetről. Mindössze azt kívánta volna, hogy elkerüljék annak a lehetőségét, hogy e fontos törvény szolgálhasson ürügyet az ellenzék számára túlfűtött, elfogult politikai vitákra. Markó Béla egy az Erdélyi Riportban korábban megjelent interjújában azt mondta: számít arra, hogy heves viták lesznek a törvényhozásban a kisebbségi törvény kapcsán.
Közben Borbély László miniszter, az RMDSZ ügyvezető alelnöke és Markó Attila államtitkár a Victoria Palotában fogadta Rolf Ekeust, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) nemzeti kisebbségi kérdésekkel megbízott főbiztosát (képünkön). Borbély tájékoztatta az EBESZ-küldöttség tagjait arról, hogy hosszas viták előzték meg a kormányban a kisebbségi törvénytervezet elfogadását, melyet előbb a Szenátusban vitatnak meg, majd a Képviselőházban kerül napirendre. Rolf Ekeus főbiztos alapjában elégedett a kisebbségi törvénytervezet tartalmával, és további együttműködéséről biztosította az RMDSZ tisztségviselőit.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.