Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:Numele cotidianului: Erdélyi Riport
Anul şi data apariţiei: 2005
Tematica: legea minorităţilor naţionale
Categoria articolului: ştiri
Titlul articolului: Már a liberálisok is
Numărul fotografiilor: 0
Acces online: https://www.riport.ro/mod.php?mod=userpage&page_id=206&menu=


Miután a Nemzeti Liberális Párt kivételével minden kormányon lévő és ellenzéki román parlamenti párt a kisebbségi törvényjavaslat ellen fordult, a liberális pártelnök-kormányfő, Călin Popescu Tăriceanu a tervezet melletti határozott kiállása után két Kolozs megyei PNL-s képviselő, Horia Uioreanu és Mircea Puşca (képünkön) jelentette ki, hogy nem szavazzák meg a kisebbségi törvényt, ha a tervezet megszegi az alkotmányos alapelveket.

„A törvény 18. cikkelyét alkotmányellenesnek tartom, mivel nem hiszem, hogy a Kulturális Autonómia Nemzeti Tanácsa dönthet az oktatás egységes létesítéséről, megszűnéséről és működéséről. Ezt tanügyi reform útján lehet szabályozni” – mondta Uioreanu hétvégi sajtótájékoztatóján. Szerinte nincs szükség „pozitív diszkriminációra” a kisebbségek anyanyelvén folyó oktatás tekintetében, ezt nem kell törvénybe iktatni, ahogy a kisebbségi törvény 18. cikkelyében megjelenik. Kollégája, Mircea Puşca PNL-képviselő ugyanazon a sajtótájékoztatón elmondta, sem ő, sem Uioreanu nem szavaznak meg egy olyan törvényt, amely az alkotmányos elvek megszegését rögzíti: „Elvileg nem rossz, hogy a kisebbségekkel konzultáljanak a kulturális hagyományok megőrzése kapcsán, de meg kell néznünk, milyen mértékben mondanak ellent a kisebbségi törvény előírásai Románia szuverenitásával és nemzetállami státusával.”
Megszólalt a törvénytervezet ügyében Titus Corlăţean PSD-alelnök, EP-megfigyelő is. Kijelentette, a kisebbségi törvény még nem vált Románia 2007-es uniós csatlakozásának feltételévé, de „erőteljes” kísérletek történnek ennek érdekében. Emlékeztetett, hogy az Európai Parlament nemrég elfogadott egy Moscovici-jelentéshez fűződő kiegészítő javaslatot, amely további intézkedéseket kér a román vezetéstől a magyar kisebbség védelmére, a szubszidiaritás és az önkormányzatiság elvével összhangban. A képviselő kifogásolta, hogy magyar EP-képviselők befolyására kísérlet történik arra, hogy az önkormányzatiság fogalmának más értelmezést adjanak, míg az európai normák szerint a fogalom a helyi közigazgatási autonómiát jelenti. Véleménye szerint a magyar lobbi törekvése, hogy az etnikai alapon biztosított politikai autonómia bizonyos formáinak megvalósítása feltétele legyen Románia 2007-es uniós csatlakozásának.
Cosmin Guşă, a Nemzeti Kezdeményezés Pártjának (PIN) elnöke, akinek mostanában vesszőparipája lett a kisebbségi törvénytervezet jogerőre emelkedésének megakadályozása, felelőtlenséggel vádolta Călin Popescu Tăriceanu miniszterelnököt, mivel támogatja a kisebbségi törvényt. Szerinte Tăriceanu egy olyan törvényt támogat, amely jogi szempontból lehetővé teszi a „magyar enklávé” létrehozását Romániában. Guşă szerint a miniszterelnök minimális mértékben összpontosít a nemzeti érdekre, és magatartásával „nem megérdemelt közmegvetés” tárgyává teszi a PNL-t. A PIN elnöke elégedetlenségét fejezte ki amiatt, hogy pártjának lépései csekély visszhangot keltettek a politikában, és a PSD, amely több ízben élesen bírálta a kisebbségi törvény tervezetét, nem hallatja a szavát. A politikus „a PSD és az RMDSZ közötti régi cinkosság újraéledésének veszélyét” emlegette.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.