Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:Numele cotidianului: Erdélyi Riport
Anul şi data apariţiei: 2005
Tematica: legea minorităţilor naţionale
Categoria articolului: reportaje
Autorul articolului: Lokodi Imre
Titlul articolului: Harmadik marosvásárhelyi Félsziget Fesztivál - Iskolázottak bulija
Numărul fotografiilor: 2
Acces online: https://www.riport.ro/mod.php?mod=userpage&page_id=186&menu=


Az igazi a Félsziget Fesztivál második napja, bár sátorfoglalás szempontjából már a kezdõnap is meglepetés: közel nyolcszáz sátorhelyet foglalnak le az ország minden részébõl érkezõ fiatalok. Mi lesz ezután? Csütörtök délután a 30 Celsius-fok fölötti hõség nem akadálya annak, hogy estére a táborban már 1364-re nõjön a sátrak száma. A szervezõk kezdetben azt mondták, örülnének, ha az 1400 sátorhelyet mind eladnák, ehhez képest már nagyon örülniük kell, amikor újabb 600 férõhelyet kénytelenek kiszorítani a Félsziget Maros-parti parcelláján.

Táborszabály: folyóban fürdeni tilos, csak a víkendtelepen szabad, ott van a gyepen gyorsmentõ (SMURD), ott vannak vízimentõk. Nincs baj, még nincs felverve a por, egy lábmosással túl lehet esni az elsõ megpróbáltatáson.
Második nap jelenti a Félsziget-Press: a fesztivál látogatóinak száma eléri a 17 ezret. Több mint négyezren váltanak hetibérletet, 4500 napijegy fogy el (ebbõl 2500 a második napon). A meghívott elõadók és kíséretük, valamint a sajtó munkatársai 1500-an vannak jelen a Félszigeten. A látogatókat mindennap megszámolják; hetibérletet váltók a rendezvény végére 20.000 állandó látogatónak számítanak (ezzel a számolási rendszerrel jön ki a második napi látogatók tizenhét-ezres száma.)
A Tündérground hajnalig buliztat, ott van a Republic, Kispál és a Borz, a Titán és a Gedeon, az Ordibáló Szamócák és az Animal Cannibals. Nincs „emberevés”, a SMURD alig néhány horzsolásos esetrõl és allergiás tünetrõl tud, a vízimentõk sem számolnak be rendkívüli esetekrõl. Csak a zsaruság lépik akcióba: a fesztivál egyik látogatóját rablótámadás éri, a rendõrség nagy erõkkel nyomoz.
Tombol a kánikula, nem baj: közel ezer fiatal jelentkezik be a Félsziget sportrendezvényeire; legnépszerûbb egyéni sportág az asztalitenisz; csapatsportok közül a strandröplabda vezet.

A drum’n’bass atyja a Félszigeten

A Félsziget Fesztivál második napján a Maros színpad mindennél népszerûbb. A Maros partján már az ötórai koncertkezdésre beindul a buli, a kolozsvári Kumm megmozgatott valamit, az alt-rock legendái, a Pál Utcai Fiúk tovább növelték a nézõszámot, s mire Charlie színpadra lépett, már mindenki ágaskodott. Eközben a keményebb mûfajok kedvelõi a Víkend színpadot vették célba, itt lép fel ugyanis az egyik legjobb román metálzenekar, az Altar, s az õket követõ Ossian nézõszáma utolérte az elsõ napi Republic-koncert nézettségét; aztán az elõször Erdélyben járó Anima Sound System koncertje lesz percek alatt õrült partivá. A hangulat kitart hajnalig, az õket követõ metalheadzes DJ–MC páros, Lee és Rage technikai és zenei szempontból is izgalmas produkciója elõkészítette a terepet a drum’n’bass atyja, Goldie számára. A Londonban élõ lemezlovasnak nincs szüksége különösebb felpörgetésre: alig ért be a Félszigetre, máris a színpadon volt, s a háttérben figyeli a tömeget. Bár szettje nagyon késõn – éjjel fél 3-kor – kezdõdik, a fáradtságnak semmi jele nincs Goldie-n, a tömeget is hûti valami.
Nem minden arany, ami fénylik: pénteken délben 12 órakor kezdõdhet el a graffiti-verseny, azonban szerda éjjel fesztiválbarbárok zúzzák szét a graffiti-falnak szánt gipszkarton lapokat; az élet megy tovább: több mint 10.000 mûanyag palack és 30.000 söröspohár gyûl össze szerdán és csütörtökön a marosvásárhelyi Rotaract Club Téka által indított környezetvédelmi akción. A résztvevõk 30 pohár vagy 10 flakon ellenértékeként 1 sört vagy 2 szelet zsíros kenyeret kapnak, 60 pohár vagy 20 palack begyûjtését azonban már 1 adag gulyással jutalmazzák a szervezõk.
Meg van becsülve a munka, bár mondják: a fene megeszi az efféle környezetkímélést, de kezdetnek nem rossz. Aki bírja, marja.
Pénteken délután Kötõ József az oktatáspolitikáról: az új tanévben kísérleti program indul, amely az ország 15 megyéjében a tanintézmények decentralizációját szorgalmazza. Kötõ József kiemeli: el kell jutnunk arra a szintre, amikor a helyi közösség meghatározhatja saját iskolájának sorsát. Korodi Attila államtitkár szerint az ország jó úton halad, s nem áll fenn annak a veszélye, hogy a 2018-ig kinyúló részfeladatokat nem teljesítik, így gyerekeink már biztosan egy egészségesnek mondható környezetben fognak élni. Nem vitás, a bemelegítés – lásd hulladék-akció – a Félszigeten megvan.
Székely Ervin, az Egészségügyi Minisztérium államtitkára a román egészségügy helyzetérõl: a jövõben Romániában a bruttó nemzeti össztermék 6%-át fordítják egészségügyi kiadásokra, de ez is kevés a beteg egészségügy gyógyításához. Szükség van az egészségügy részleges privatizációjára, sõt szemléletváltás is szükséges a reformokhoz.
Irodalmi Hajó, ilyen is van. Kukorelly Endre, Zilahy Péter, Vida Gábor, Papp Attila Zsolt, Szántai János, Szõcs Géza olvas fel.
Érdekes a Szomszédnéni Produkciós Iroda: elõadásában olyan paródiák, melyek a szervezõket, a szexualitás területén tapasztalatlan barátot, a sátorozókat ellenõrzõ biztonsági embereket, a rockereket stb. figurázták ki, de felléptették a PÉNISZ-t, a Partiumi Nemzeti Ifjúsági Szövetséget is. Ki álmodná meg, mi mögött ki rejtõzik.
Deák Bill Blues Band, „Gyula” stílusa változatlan, régi szokásához híven, a tõle megszokott blues – rhytm and blues mûfajban nyomja.
A Filmtett-programban: Magyar vándor / Herendi Gábor, 2004 – magyar film, 110 p.

Nosztalgia a Neotonnal, eksztázis a Freestylersszel

Péntek este a Neoton hosszúra nyúlt hangpróbája miatt gyakorlatilag egy idõpontban lépett fel a Félsziget Fesztivál két sztárzenekara, a Neoton Sztárjai és a brit Freestylers, így választani kell. A nosztalgiázni vágyók a nyolcvanas évek hangulatát zeneileg és stílusban is megidézõ magyar popcsapattal bulizhatnak – és tették is nézettségi csúcsokat megdöntõ menynyiségben: koncerten tombolnak több ezren is! Az idei Félsziget legjobb partiját hozza: a színpadon hattagúra bõvült Freestylers trió még tõlük is szokatlanul nagy energiával indít, és az élõben szóló elektronikus zenére vad bulizással felel a tömeg. Gitárosuk nem saját hangszeren játszik, hangszere a röptéren elkallódik.
A filmsátorban bemutatják „az elsõ romániai magyar, Szerelem címû pornófilmet”. A kolozsvári BLIPSZ csoport által készített film különlegessége: a fõszerepeket egy kólásüveg (Cummin Cola) és két Cris üdítõsüveg játssza. A közönség díjazza az ötletet: romániai magyar alkotás is számon van tartva ebben a mûfajban…

A Félsziget szociológiája

A fesztivál elsõ két napján megjelent résztvevõk közül a Max Weber Társadalomkutatásért Alapítvány munkacsoportja „kontaktálásos” módszerrel (regisztrációs lapok kitöltése) 2041 fõt kérdez meg, ezek döntõ többsége hetijeggyel rendelkezik (88 napijegyes). Hetijegyet vásárolt és már itt tartózkodó fiatalok jelentõs részét „kontaktálják”: kis mértékû férfitöbbséget regisztrálnak (56%). Az életkor szerint a résztvevõk nagy része tinédzser, közel fele 19 éves vagy fiatalabb, további 35 százalékuk 20–24 éves, a többi 17 százalék idõsebb, de inkább 30 év alattiak, az átlagéletkor 20 és 21 év között van. A „szigetelõk” mintegy 70 százaléka tanul, 20 százaléka dolgozik, 5,7 százaléka dolgozik és tanul, a többi inaktív vagy munkanélküli (2,2%).
A válaszolók 25 százalékának befejezett iskolai végzettsége általános iskola (8 osztály vagy kevesebb), de figyelembe kell venni: a népesség 24 százaléka 17 éves vagy fiatalabb, akik még nem érettségizhettek. Tehát a 18 éves és idõsebb népesség körében már csupán 11 százalék az érettségivel nem rendelkezõk aránya, mintegy 80 százalékuk legalább érettségizett, és valamenynyivel több mint egynegyedük felsõfokú végzettségû. Az elõzetes felmérések alapján látható: a félszigetlakók a középosztálybeli, iskolázottabb népesség körébõl kerülnek ki.
Még egy kis politika az Európa-sátorban: az országos fejlesztési stratégiák kérdéskörében elsõsorban Erdély infrastrukturális fejlesztése kerül szóba. Borbély László miniszter elmondja, az idei árvízkárok nagymértékben befolyásolják a költségvetést, ennek ellenére az a hátrányos helyzet, amelyben a rendszerváltás óta ennek a történelmi régiónak része volt, mindenképp változik. Mindkét politikus az észak-erdélyi autópálya megépítésének fontosságát hangsúlyozza, Markó kitér az elfogadásra váró kisebbségi törvény részleteire is.
A sátortábor közel ezerhatszáz lakót számlál szombaton.
Viszi a sikert, a megbecsülést a finn Apocalyptica.
Vasárnap megdöbbentõ hír: 18 éves külföldi állampolgár fürdõzés közben életét veszti. Szívstop az ambulancia gyanúja.
Vasárnap estére a tábor lecsendesedik.
Mennek a fiatalok; azt mondják, lábat mosni csak.
Pesten áll a buli.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.