Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:Numele cotidianului: Erdélyi Riport
Anul şi data apariţiei: 2005
Tematica: legea minorităţilor naţionale
Categoria articolului: ştiri
Titlul articolului: Tăriceanu: Nem kell félni!
Numărul fotografiilor: 0
Acces online: https://www.riport.ro/mod.php?mod=userpage&page_id=206&menu=Nem tartalmaz túlzásokat a romániai kisebbségek jogállásáról szóló törvénytervezet, amely jelen formájában csupán a létező valóság jogi keretét fogalmazza meg” – jelentette ki múlt szerdai kolozsvári látogatása idején Călin Popescu Tăriceanu román miniszterelnök (képünkön balra, Emil Boc PD-pártelnök társaságá- ban). „Nem hiszem, hogy félnünk kellene a kulturális autonómiától vagy a kisebbségeknek biztosított jogoktól” – mondta sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre válaszolva a kormányfő.
Tăriceanu szerint egy olyan régióban, ahol jelentős számú kisebbség él, vagy ahol a kisebbségek alkotják a többséget, természetes, hogy e kisebbségek beleszólhassanak kulturális és oktatási intézményeik működésébe. „Ezt a kérdést a román hatóságok is felvetik a határon túl élő románokkal kapcsolatban” – fűzte hozzá a miniszterelnök.
A politikus arra is emlékeztetett, hogy a tervezet nem csak a magyar kisebbségre, hanem mind a tizenkilenc, parlamenti képviselettel rendelkező nemzeti közösségre vonatkozik.
Arra is emlékeztetett, hogy a Velencei Bizottság nem javasolja, hogy Bukarest lényeges tartalmi újdonságokkal egészítse ki a tervezetet. Tăriceanu szerint az európai fórumok azért sürgették a tervezet elfogadását, mert olyan benyomás alakult ki, hogy Bukarestben a törvény megszületését egyes politikai erők akadályozzák.
Emlékeztetett az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nagy-Románia Párt (PRM) vezetőinek a kisebbségi törvénytervezet elleni támadásaira. A kormányfő szerint az Európai Parlamentben megfogalmazott aggályokat jó lenne figyelembe venni.
Heti sajtóértekezletén Markó Béla RMDSZ-elnök is foglalkozott a témával. „Akik ma Romániában a kisebbségi törvénytervezetet támadják, magyar- és kisebbségellenes retorika által akarnak szavazatokra szert tenni, azok egyben az 1918-as gyulafehérvári nemzetgyűlés határozatát is támadják. A politikus a román nemzeti ünneppel összefüggésben is beszélt a kisebbségi törvényről, mondván, az 1918. december elsejei gyulafehérvári nemzetgyűlésnek a határozata az első olyan dokumentum, amelyben teljes nemzeti szabadságot ígértek az együtt élő nemzetek számára: „Mindegyik népnek joga van a maga neveléséhez és kormányzásához saját anyanyelvén, saját közigazgatással, saját kebeléből választott egyének által” – idézett Markó a kiáltvány szövegéből.
A miniszterelnök-helyettes egyúttal felkérte a felelős román politikai pártokat, határolódjanak el a magyarellenes retorikát használó szervezetektől. Szerinte ez a magatartás egyaránt veszélyezteti a román társadalom stabilitását és az ország európai integrációját. A Szociáldemokrata Párt (PSD) megnyilvánulásait értékelve Markó emlékeztetett arra az időszakra, amikor a most ellenzékben lévő PSD az RMDSZ támogatásával kormányzott. Akkor a romániai magyarok szervezete és a szociáldemokraták közösen hoztak olyan döntéseket, amelyek a kisebbségek számára fontos jogokat biztosítottak. „Érthetetlen, hogy most éppen az a párt támadja a kisebbségi törvénytervezetet, a- mely számára a kisebbségvédelem korábban fontos szempont volt” – fogalmazott Markó.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.