Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:Numele cotidianului: Erdélyi Riport
Anul şi data apariţiei: 2005
Tematica: legea minorităţilor naţionale
Categoria articolului: ştiri
Titlul articolului: A totális párbeszédért
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.riport.ro/mod.php?mod=userpage&page_id=179&menu=
Két szempontból is kedvező változásokat eredményezhetnek az előrehozott parlamenti választások Romániában – jelentette ki Tőkés László református püspök, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke. Egyrészt az idő előtti voksolásnak pozitív hozadéka lehet a romániai rendszerváltás kiteljesedése a jelenleg ellenzéki, „utódkommunista” Szociáldemokrata Párt kiszorítása által, másrészt mindez az erdélyi magyar közösségen belül a közélet demokratizálódását eredményezhetné.
Tőkés László az elmúlt hét végén megbeszélésre hívta meg Marosvásárhelyre a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) és az erdélyi Magyar Polgári Szövetség (MPSZ) vezetőit, számos erdélyi magyar közéleti személyiséggel egyetemben. A tanácskozás résztvevői felhívást intéztek egy „totális” párbeszéd elkezdésére, amelyben az összes romániai magyar közéleti szereplő részt venne. A püspök szerint a párbeszédet az autonómia gondolata körül lehetne megszervezni, hiszen e téma összefoghatja a romániai magyarságot.
Az EMNT elnöke figyelmeztetett: a megosztottság körülményei között fennáll annak a veszélye, hogy az RMDSZ nem éri el az ötszázalékos parlamenti küszöböt. Tőkés szerint már az is fontos eredmény lenne, ha növelhetnék az RMDSZ parlamenti csoportjában azon törvényhozók számát, akik az autonómia elkötelezett hívei. Ugyanakkor Tőkés László bírálta a román kormány által a parlament elé terjesztett kisebbségi törvénytervezetet. Szerinte a jogszabály nem nyújt valós autonómiát a romániai magyarságnak, bár elismerte, hogy a törvény előrelépést is jelent. Mégpedig azáltal, hogy a jogszabály kapcsán lehetőség nyílik arra, hogy a román parlamentben legalább beszélni lehet az önrendelkezésről.
Szilágyi Zsolt, az MPSZ országos választmányának elnöke erdélyi összmagyar előválasztás megszervezését sürgette. Szerinte nagy a valószínűsége annak, hogy az MPSZ nem fogja támogatni a Romániai Magyar Demokrata Szövetség képviselői és szenátori listáját az esetleges romániai előrehozott parlamenti választásokon, ha az RMDSZ vezetői elutasítják az összmagyar előválasztás megszervezését. A politikus megismételte azt a korábbi felhívást, amely szerint az MPSZ összmagyar előválasztás megszervezése érdekében az RMDSZ-szel folytatott párbeszéd elindítását szorgalmazza. Úgy vélte, hogy a romániai magyarok körében a parlamenti képviselet mellett a sokszínűség is ugyanolyan értéket jelent.
„A pragmatikus nemzetpolitika híve vagyok: az erdélyi magyaroknak fel kell ismerniük azokat a kérdéseket, melyekről muszáj kommunikálni, ilyen például az erdélyi ügyek brüsszeli fórumokon történő megjelenítése – nyilatkozta az RMDSZ volt képviselője, az MPSZ választmányi elnöke. – De ide sorolnám a parlamenti választásokat, az autonómia és az egyházi javak ügyét is. Ezeket nem a párt-, hanem a nemzetpolitika alapján szükséges megoldani, így a párbeszéd az erdélyi magyarok különböző politikai erői között nemcsak lehetséges, hanem kötelező is” – vonta le következtetéseit Szilágyi Zsolt.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.