Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:Numele cotidianului: Erdélyi Riport
Anul şi data apariţiei: 2005
Tematica: legea minorităţilor naţionale
Categoria articolului: ştiri
Titlul articolului: Glatz és Markó közös fóruma
Numărul fotografiilor: 0
Acces online: https://www.riport.ro/mod.php?mod=userpage&page_id=152&menu=


Trianon óta az elsõ valóban sikeres nemzetpolitikai lépés, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) cselekvõen vesz részt Románia kormányzásában – fejtette ki Glatz Ferenc, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) volt elnöke a hét végén Nagyváradon, a magyar kultúra napja alkalmából rendezett vitafórumon. Az Ady Endre Középiskolában tartott, mintegy kétszáz résztvevõt vonzó rendezvényen jelen volt Tempfli József nagyváradi római katolikus megyés püspök is.

Glatz elmondta, hogy az erdélyi magyarság európai módon cselekedett, hiszen nem csupán a jövõ megtervezésében vállalt részt, de aktív kormányzati szereplõként maga is tevékenyen cselekszik az ország és a térség kulturális, szociális, gazdasági és politikai jövõjének alakítása érdekében.
Markó nagy hangsúlyt helyezett az autonómia kérdésére. Mint emlékeztetett, az RMDSZ választási kampányában vállalta a különbözõ autonómiaformák megteremtését, és ezt teljesíteni fogja. A szervezet még az idén el akarja fogadtatni a kulturális autonómia létrehozásának jogi kereteit rögzítõ kisebbségi törvényt. Ezenkívül a következõ négy évben a közigazgatási, intézményi decentralizáció révén elérhetõ közelségbe kívánja hozni a közigazgatási, területi autonómiát is. A Szövetség a decentralizációt a kultúra, az oktatás, az egészségügy, a közigazgatás, a szociális védelem területén tartja megvalósítandónak.
Markó szerint a kulturális autonómiának alapvetõen két elvre kell épülnie. Az egyik a közös döntés joga. A másik elv: a romániai magyarságnak meg kell adni a jogot, hogy saját ügyeiben maga döntsön.
A rendezvényen jelen volt Szabó Vilmos, a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára, valamint Cseh Áron, Magyarország kolozsvári fõkonzulja is. A fórumon az egyik kérdés Glatz államfõ-jelöltségére vonatkozott. A történész azt mondta, ugyan eddig ilyen jellegû megkeresést nem kapott, ám valószínûleg nem is utasítaná el.


  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.