Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:Numele cotidianului: Erdélyi Riport
Anul şi data apariţiei: 16.02.2006
Tematica: legea minorităţilor naţionale
Categoria articolului: ştiri
Titlul articolului: Kisiklott rendelet a felsõházban
Numărul fotografiilor: 0
Acces online: https://www.riport.ro/mod.php?mod=userpage&page_id=218&menu=


Elutasította a szenátus az Országos Korrupcióellenes Ügyészség hatáskörének módosítására és Országos Korrupcióellenes Ügyosztállyá (DNA) alakulására vonatkozó rendeletet. A kormányrendelet szerint újraszervezték a korrupcióellenes hatóságot, s az új szabályozás értelmében az a képviselõk és szenátorok ellen is vizsgálatot és eljárást indíthatott volna.

A rendelet elfogadása ellen 46 szenátor szavazott, mellette 33, így a honatyák korrupciós ügyei továbbra is a PNA, azaz a legfõbb ügyészség hatáskörébe tartoznak. A kormánypárti honatyák több mint fele nem volt jelen a szavazáson. A kormányrendelet ennek ellenére érvényben marad, amíg Traian Basescu államfõ nem hagyja jóvá az elutasító törvényt, és az meg nem jelenik a Hivatalos Közlönyben.
Markó Béla nem tartja súlyos esetnek a DNA létrehozását szabályozó kormányrendelet szenátusi elutasítását. A szövetségi elnök szerint Monica Macovei miniszter taktikai hibát követett el, amikor egy jelentõs tervezet megszavazása elõtt elutasította a parlamenti meghallgatást.
Az államminiszter nem ért egyet azzal, hogy újra felelõsségvállalással terjessze elõ a kabinet a kormányrendeletet, mivel a parlament megkerülését nem tartja demokratikus útnak. A kisebbségellenes hangulat, a magyarellenes kijelentések, a kisebbségi törvénytervezet elutasítása sokkal súlyosabb probléma, mint egy kormányrendelet elutasítása – vélte a szövetségi elnök.
Calin Popescu Tariceanu miniszterelnök levélben kérte Basescu államfõt, hogy küldje viszsza a törvényt újratárgyalásra a parlamentnek.
Basescu ezen a héten egyeztetésre hívta a parlamenti pártok képviselõit, miután a szenátus leszavazta a DNA-ra vonatkozó kormányrendeletet.
Az elnöki hivatal közleménye szerint a konzultáció témája a korrupcióellenes törvény és az uniós csatlakozási prioritások lesznek, de a pártoknak lehetõségük lesz egyéb témakörök megbeszélésére is. Markó Béla elsõsorban a kialakult magyarellenes hangulatról és a kisebbségi törvényrõl kíván szót váltani az állam elnökével.
„Olyan új nemzetbiztonsági törvények kidolgozása szükséges, amelyek egyaránt megfelelnek a NATO- és az EU-tagság követelményeinek” – jelentette ki Traian Basescu a Legfelsõbb Védelmi Tanács idei elsõ ülése után. Az új nemzetbiztonsági stratégia megnevezi az ország számára legveszélyesebb tényezõket; ezek a terrorizmus, a tömegpusztító fegyverek használata, valamint a regionális konfliktusok. Az államfõ szerint az irányelvek a korrupcióellenes küzdelmet, a központi és helyi hatóságok, illetve az igazságszolgáltatás hatékonyabb mûködését tûzték ki célul. A törvénycsomagot harminc napon belül véglegesítik, parlamenti vitára bocsátják.
 

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.