Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:Numele cotidianului: Erdélyi Riport
Anul şi data apariţiei: 15.11.2007
Tematica: legea minorităţilor naţionale
Categoria articolului: editoriale
Autorul articolului: Szűcs László
Titlul articolului: Riport 250. Előttünk a közelmúlt 4.
Numărul fotografiilor: 6
Acces online: https://www.riport.ro/mod.php?mod=userpage&page_id=324&menu=


Némi fazonigazítás a lapdizájnon, annál nagyobb változás a politikában, megalakul az új román kormány, benne több tárca birtokosaként az RMDSZ-szel. A negyedik évfolyam első számában Markó Béla immár kormányfő-helyettesként értékel a Helyzetbe hozottan című interjúban: „Az igazán fontos kérdés, hogy ez a többség mennyire lesz fegyelmezett, a négypárti koalíció össze tud-e úgy rázódni, hogy a kényes kérdésekben is gördülékenyen hozza meg a döntéseket.” A választ igen hamar megkaptuk, még a kevésbé kényes helyzetekben sem gördültek kedvünk szerint a dolgaink.

Újabb nagyinterjú, parlamenti dolgozószobájában a magyar miniszterelnökkel, Ellentétek vonzásában címmel. „Fecseg a felszín és nem csinál semmit a mély” – szólt az egyik jellegzetes gyurcsányi bonmot. A miniszterelnök többek közt azt hiányolta, hogy december 5. után a Fidesz miért nem nyújtott be az Országházban törvénykezdeményezést a kettős állampolgárság ügyében. Miért is nem?
Január vége felé látszólagos bulvártéma, nem minden politikai kapcsolódás nélkül: Szökésben a szexguru, avagy Gabriel Bivolaru története, meg a pornófilmben nagyot alakító román bírónőé. A szektabotrány fejleményei később is témával szolgáltak a sajtónak, a történet igazából mindmáig lezáratlan.
A szóbőség zavara címmel ismét elsők között tematizáltunk: körkép az egyre élesedő romániai telefonpiaci versenyről. Illetékes azt nyilatkozza: zömében a rosszul fizetők mondtak búcsút a Romtelecomnak, s mentek át a versenytársakhoz. Az állami cégnél nyugodtnak mutatkoznak, azóta már nem is állami…
Más-más olvasat. Február második felétől mondhatni napi, esetünkben heti témává vált az elnök sajátos politikai stílusa. Idézet egy vezércikkből: „Külön minisztériumot kellene létesíteni, amely Basescu badarságainak tisztázásával foglalkozna”. Pedig akkoriban még nem is cigányozott, nem is buzizott, nem is örményezett.
Fontos pillanatokban továbbra is jelen volt a Riport, Együtt a szenvedéssel címmel Lokodi Imre tudósított Budapestről a Sorstalanság díszbemutatójáról. A filmvetítésre érkező notabilitások közül Göncz Árpád korábbi államfőt kérdezte várakozásairól: „A szövegnek a fejekben más-más olvasata van, meglátjuk, mennyire közelít Koltai Lajos az én elképzelésemhez, és mennyire közelítek én Koltaihoz. Izgalmas lesz, azt hiszem” – fogalmazott Árpi bácsi.
Nagy, országos dolgok mellett említett vásárhelyi kollégánk a helyi érdekességekről sem feledkezett meg, belelapozva például egy nevezetes kávézó virtuális emlékkönyvébe. A Tutun népe című anyagból többek közt azt is megtudhattuk, hogy igazából ez volt „az ország első kommunistamentes övezete”.
Március idusán megemlékezések mellett első ízben volt aranyalma-szüret, emlékezetes est Dávid Ibolyával, Tempfli Józseffel, Markó Bélával és a többi díjazottal.
Egy héttel később emlékezés egy már-már történelmi távlatú történésre, tizenöt éve volt már Vásárhely fekete márciusa. Buta kérdésünkre – megérte-e? – Káli Király István író fogalmazott meg okos választ: „Megérte-e? Kinek? Ki volt az, aki kiváltotta? Milyen célból? Ki foglalkozott azzal, hogy felderítse? Kinek érdeke felderíteni? Kinek nem? Ki tudja azt, hogy miért lenne fontos felderíteni? Hányan vagyunk, akiket megviselt az a történés, és hányunkat nem? Furcsa kérdések, de azt hiszem, anélkül, hogy ezeket megválaszolnánk, nem is érdemes egyetlen pillanatig sem beszélni róla.”

Kis lépések, nagy lépések. Újra a jelenben, egészen másfajta kérdésekre próbált választ adni a tavaszra elkészült kisebbségi törvénytervezet. Többletjogok keretben című anyagunkban a jogszabály két szülőatyja, Márton Árpád és Varga Attila nyilatkozott. És azóta tette ugyanezt hányszor és hányszor: „Azt mondják, várjuk meg, ameddig még többet adnak. Ez a kis lépések és a nagy lépések közötti különbség. Mi tisztességgel azt mondtuk, hogy építkezni akarunk, és ennek az első lépcsőfoka ez a törvény.” Azóta is ott állingálunk a lépcsőn.
Április eleje: az év vesztesége: búcsú II: János Pál pápától, a címlap szerint a szeretet diplomatájától. A Riport összefoglalója Várszegi Asztrik pannonhalmi főapátot idézi: „A derű volt a testamentuma.”
Kedvezőbb fejlemény Strasbourgban, a mi szerencsés 13-unk, hiszen éppen április 13-án bólintott rá az Európai Parlament Románia és Bulgária uniós csatlakozására. Persze nagy az óvatosság, különösen a néppártiak körében, ezért a halasztás sem kizárt. Ezzel kapcsolatban nyilatkozta Csutak István akkori államtitkár: „A kezünkben vannak az eszközök arra, hogy megakadályozzuk a halasztást.” A ritka sikerek egyike valóban ez volt, uniós politikai akarat ide vagy oda.
Közben folytatódnak a Tariceanu-kormányt, az elsőt, illetve magát a kormányfőt tisztségében tartó árvizek, évtizedek óta nem pusztított annyit és annyifelé az országban a víz, mint abban az esztendőben. Maros megyében még jóformán számba se vették a károkat, amikor következett a Bánság, ahol a máskor szelíd Temes és a Béga árasztott el több ezernyi hektárt, a településeket sem kímélve. Idézet helyszíni riportunkból, Pataki Zoltán kiváló anyagának bevezetőjéből: „Ott is pusztít az ár, ahol a legöregebbek sem emlékeznek ilyen áradásokra. Ott is pusztít az ár, ahol a közelben nincs is medrét elhagyni tudó folyó.” Mint kiderült, nem sokkal korábban ünnepelték meg a román–szerb vízügyi együttműködés jeles évfordulóját, csak a veszélyhelyzetről mulasztották el értesíteni egymást.
Árvíz után fontosnak tűnő esemény a román fővárosban, itt ülésezett a FUEV, mit ülésezett, kongresszusát tartotta a kisebbségi közösségek közös európai szervezete.

Akkor és most. Terjedelmesen lelkesedtünk, üdvözlet a kisebbségi törvénynek, amit, mint interjúnkból kiderült, a FUEV svájci elnöke nem is ismert. Mondott azért érdekeset is: „Ha a közösséget kisebbségként határozzuk meg, a menynyiségi elv kerül előtérbe, holott nem mennyiségi, hanem minőségi kérdésről van szó.” Persze, ettől még a FUEV nem lesz kevésbé súlytalan.
Interjút adott lapunknak a kongresszus után egy sokkal fontosabb európai politikus, Wilfried Martens, az Európai Néppárt akkori (s mostani) elnöke: „Méltányoljuk az erőfeszítéseket, amelyeket az RMDSZ azért tett, hogy kormánypárt legyen, és azt is, ahogyan a programjáért küzdött a kabinet megalakulásakor.” Ebbéli gondolatait akár mostanában is megoszthatta volna, mondjuk, a Néppárt magyar alelnökével.
Váradon közben jeles vendéggel beszélgetünk az estje utáni vacsoránál: Faludy György költő erdélyi körútján időzött körünkben is. „Nem hittem semmiféle ideológiákban. Ezért utáltak sokan. És ezért szerettek néhányan” – szól bölcsessége.
Lassan eltelt közben az első fél év, ám a nyár sem unalmas a politikában, különösen Magyarországon nem, ahol Mádl Ferenc helyére nem mindennapi körülmények között választott az Országgyűlés új köztársasági elnököt. A győztesről, Sólyom Lászlóról, illetve várható későbbi magatartásáról Pomogáts Béla bocsátkozik jóslatba publicisztikájában: „Előreláthatólag nem lesz egyetlen politikai erőnek a kijáró embere, és minden párttal szemben hitelesen fogja érvényesíteni a törvényesség betűjét és szellemét.” Kíváncsi vagyok, vajon mit mondana ma, közel két és fél év múltán ugyanerről?

 

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.